https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Leucemia – simptome și tratament

11 Sep. 2017
Leucemia – simptome și tratament

Ce este leucemia?

Leucemia sau cancerul de sânge se referă la o serie de afecțiuni maligne ale sistemului care produc sângele. În toate formele ei este afectată maturizarea celulelor albe de sânge (leucocite), fiind produse în cantități mai mari celule albe imature care le înlocuiesc pe cele sănătoase. Leucemia poate fi de mai multe tipuri, caracterizate prin simptome specifice și care necesită tratamente diferite. Astfel, există o diferență între formele acute și cronice, cât și mieloidă și limfatică.

Identificarea simptomelor

Dat fiind faptul că formele acute ale leucemiei trec printr-o evoluție rapidă, simptomele sunt severe spre deosebire de leucemiile cronice care pot trece și ani de zile fără ca pacienții să prezinte simptome. Multe dintre simptome sunt provocate de afectarea procesului normal de producere a sângelui: celule roșii: anemie însoțită de stări de oboseală, sfârșeală, ten palid și palpitații; celule albe: predispoziție crescută la infecții; trombocite: probleme de coagulare.

Alte simptome

Printre simptomele nespecifice ale leucemiei se numără febra, transpirația nocturnă, lipsa apetitului, pierderea în greutate. Celelalte simptome ale formelor de leucemie se manifestă prin apariția celulelor canceroase și în alte organe (formarea de metastaze). Astfel, se observă în cazuri frecvente mărirea ganglionilor limfatici, a splinei, a ficatului sau migrarea celulelor canceroase în creier sau măduva osoasă. În cazul leucemiei limfatice cronice (LLC), se remarcă diferite stadii, în funcție de structurile care sunt afectate sau dacă valoarea trombocitelor scade.

Leucemie: diagnostic și tratament

Deseori, simptomele transmit primele indicații cu privire la prezența leucemiei. Este important testul de sânge, pe baza căruia poate fi stabilit diagnosticul. Prin testul măduvei osoase, care presupune o anestezie locală pentru colectarea de țesut din creasta iliacă, poate fi stabilită cu precizie forma de leucemie, etapă esențială pentru tratament și prognoză. Împotriva leucemiei există, în principiu, două strategii de tratament, care sunt deseori combinate sau completate cu alte terapii.

Chimioterapie împotriva leucemiei

Chimioterapia este aplicată împotriva tuturor formelor de leucemie, scopul fiind distrugerea celulelor canceroase. Citostaticele sunt orientate, în primul rând, împotriva celulelor cu diviziune rapidă. Distrugerea doar parțială a celulelor canceroase poartă numele de remisie parțială. Atunci când în sânge nu mai poate fi stabilită prezența celulelor canceroase, vorbim de remisie totală (fapt care nu înseamnă că respectivele celule nu se regăsesc în măduva osoasă).

Medicamentele administrate în timpul chimioterapiei afectează și alte celule, astfel că efectele secundare sunt inevitabile. Foarte expuse acestui risc sunt și celulele normale ale sângelui, fapt care sporește semnificativ pericolul de infecții. În anii recenți au fost dezvoltate noi substanțe active, care atacă obiectiv celulele canceroase și inhibă multiplicarea acestora. Unele dintre ele sunt deja pe piață, altele sunt încă în fazele de testare.

Transplantul de măduvă osoasă în cazul leucemiei

Transplantul de măduvă osoasă sporește deseori șansele de vindecare. Înainte de transplant, măduva osoasă este distrusă prin radiații, urmând să fie înlocuită cu măduva osoasă de la un donator potrivit, prin perfuzie. Dacă procedura evoluează corect, celulele stem migrează în măduva osoasă și încep să producă celulele sănătoase de sânge.

Dezavantajul constă în necesitatea pacientului de a urma un tratament pentru suprimarea propriului sistem imunitar, pentru ca noile celule să nu fie respinse. Astfel, imediat după transplant, pericolul de infecții este semnificativ, fapt pentru care tratamentul se desfășoară în încăperi special protejate.

Tratamentul diferitelor forme de leucemie

În funcție de forma de leucemie, medicii apelează la diferite metode de terapie odată cu evoluția bolii:

  • ALL (leucemie limfatică acută): mai multe etape intensive de chimioterapie urmate de 1-2 ani de terapie de întreținere cu doze mai mici; suplimentar iradierea craniului și injectarea de medicamente în lichidul cerebrospinal. Eventual transplant de măduvă osoasă.
  • AML (leucemie mieloidă acută): chimioterapie intensivă urmată de terapie de întreținere, eventual transplant de măduvă osoasă, în special în cazul pacienților tineri.
  • CLL (leucemie limfatică cronică): tratamentul diferă în funcție de stadiu și este aplicat numai în cazul atingerii unei anumite valori a trombocitelor sau a complicațiilor. Chimioterapie (tablete, perfuzii), eventual cortizon și iradiere locală a ganglionilor limfatici. Transplant de măduvă osoasă în rândul pacienților tineri.
  • CML (leucemie mieloidă cronică): în primul rând se administrează injecții cu interferon în peretele abdominal. Acestea sunt urmate de chimioterapie (tablete sau injecții); medicație specială cum ar fi Imatinib.

Suplimentar sunt tratate specific și eventualele simptome cum ar fi anemia și infecțiile.

Evoluție și șanse de vindecare

Prognoza depinde de tipul de leucemie, de vârstă și de modificările genetice. Șansele de vindecare sunt mai mari în cazul urmării tratamentului împotriva leucemiei limfatice acute, în special în rândul copiilor cu vârsta între 3-7 ani (90%). Rata de vindecare în cazul leucemie mieloide acute se situează între 50% și 85%, iar transplantul de măduvă osoasă crește semnificativ rata de vindecare.

Șansele de vindecare scad odată cu depășirea vârstei de 20 de ani. În cazul netratării leucemiei acute, aceasta poate avea urmări fatale în termen de câteva săptămâni sau luni.

O leucemie mieloidă cronică înregistrează o șansă de supraviețuire de cinci ani în 60% din cazuri, cu condiția urmării unei terapii combinate. Un transplant de măduvă osoasă poate conduce chiar la o vindecare completă.

O leucemie limfatică cronică poate fi prezentă în organism și timp de 20 de ani fără a prezenta simptome, astfel că se vindecă în funcție de organele afectate și de celulele din sânge.

 

Comunități