
Colita ulcerativă este o boală inflamatorie cronică a intestinului care afectează în principal mucoasa colonului și a rectului. Boala evoluează în episoade de exacerbări (cu simptome gastrointestinale intense) și remisii (perioade de ameliorare), pe fondul factorilor de mediu, precum dieta, fumatul, infecțiile și stresul.
Alături de tratamentul medicamentos, o dietă echilibrată, cu cât mai puţine alimente declanşatoare, poate constitui baza pentru controlul simptomelor şi o evoluţie pozitivă a bolii. Dar, cum fiecare pacient este diferit, iar colita ulcerativă este influenţată de factorii personali, nu poate exista un regim alimentar sigur şi strict, pentru oricine. De aceea, medicii recomandă menţinerea unui jurnal alimentar, timp de 2-4 săptămâni, cu scopul de a observa ce alimente, mod de preparare, moment de consum etc. declanşează exacerbări sau, din contră, calmează simptomele.
Ce informaţii trebuie să conţină jurnalul alimentar?
Menţineţi un jurnal alimentar, în format fizic, pe un carneţel pe care să îl aveţi oricând la dispoziţie, sau online, pe care îl puteţi accesa de pe orice tip de dispozitiv. Indiferent de varianta preferată, iată ce ar trebui să conţină:
- Alimentele consumate: tipul de mâncare şi combinaţii (ce tip de carne sau legume, snack-uri, cu sau fără băuturi etc), mod de preparare, dimensiunea porţiei, momentul din zi şi locul de consum (acasă, la restaurant, din mers).
- Simptome: după masă aţi avut sau nu simptome gastrointestinale (diaree – tip, dureri abdominale – tip şi intensitate, gaze, urgență pentru defecație şi nivelul de continență, în acest caz).
- Alte informaţii despre ziua respectivă: nivel de hidratare şi tipul de băuturi (dacă aţi avut simptome asociate, notaţi-le), activitate fizică, administrare de medicamente sau suplimente, dispoziţie.
Cel mai bun moment pentru a nota în jurnal este atunci când se întâmplă sau imediat după eveniment, datorită vivacităţii amintirilor şi a detaliilor. Dacă alegeţi un jurnal în format fizic, însă nu îl aveţi la dispoziţie atunci când doriţi să notați ceva anume, scrieți sau înregistraţi pe telefon, pentru a nu pierde momentul.
Cum vă ajută jurnalul alimentar?
Un jurnal alimentar este crucial în orice tip de boală gastrointestinală, intoleranţă sau alergie alimentară, deoarece permite coroborarea informaţiilor legate de alimentele sau băuturile consumate şi reacţiile organismului, chiar şi atunci când acestea apar cu întârziere. Vă permite să trageţi concluzii referitoare la factorii declanşatori şi cum să-i evitaţi, dar şi la modul în care anumite medicamente sau suplimente alimentare vă ajută în suplinirea nutrienţilor pierduţi, dispoziţie şi vindecare.