Alege farmacia

Istoria insulinei

Istoria insulinei

Dupa dislipidemie (metabolismul grasimilor), diabetul zaharat este cea mai frecventa boala in randul persoanelor din tarile industrializate. Caracteristica diabetului zaharat este nivelul ridicat cronic al glicemiei,  provocat de o tulburare in circuitul de reglare al glicemiei. Motivul poate fi si o tulburare la nivelul secretiei de insulina si un efect redus al insulinei.

Inainte de descoperirea insulinei si tratarea primelor persoane, pentru cei care sufereau de diabet de tip 1, care se confrunta cu o lipsa absoluta de insulina, in afara masurilor de regim, nu existau alte masuri de tratament. Numeroase persoane care se confrunta cu diabet de tip 2 si un efect redus al insulinei, sunt tratate cu insulina insa in cazul acestora exista si metode alternative de tratament.

Prescrierea de insulina in prezent este de la sine inteleasa. In Germania se inregistreaza in prezent circa 5 mil. de persoane care sufera de boli metabolice, 2 mil. dintre acestea fiind dependente de insulina. 

1869

Paul Langerhans descoperea formatiuni celulare insulare in pancreas, care au fost apoi numite dupa acesta (Insulele lui Langerhans). La momentul descoperirii, nu se stia ca este vorba de celulele producatoare de insulina.

1889

Douazeci de ani mai tarziu, cei doi cercetatori Joseph von Mering si Oskar Minkowski au descoperit simptomele diabetului in cazul unui caine caruia ii fusese indepartat pancreasul.

Au dedus astfel ca pancreasul este responsabil pentru producerea unei substante care joaca un rol in metabolismul glicemiei.

1906

Medicul internist german Georg Ludwig Zülzer a tratat un pacient care suferise o extirpatie de pancreas. Starea pacientului se imbunatateste insa numai pana la administrarea preparatului, dupa care pacientul moare.

1921

Sir Frederick Grant Banting si Charles Herbert Best reusesc sa izoleze insulina din pancreas, in laboratorul lui John MacLeod.

1922

1922: cu ajutorul biochimistului James Collip, se reuseste izolarea si curatarea insulinei si administrarea pentru prima data unui pacient. In anul 1923, John MacLeod si Sir Frederick

Grant Banting obtin premiul Nobel pentru medicina si fiziologie, pe care l-au impartit cu Charles Herbert Best si James Collip.

Incepand din 1923 mii de diabetici au fost tratati cu acest hormon vital. Pana in anul 1982, an incepand cu care insulina a fost produsa artificial, insulina era obtinuta din pancreas de vita si porc. 

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă