https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

HEPATITA C

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 19 Jun. 2018
HEPATITA C


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Cine are risc și cum poate fi depistată la timp?

 

ROMÂNIA OCUPĂ LOCUL 1 ÎN EUROPA

RomÂnia ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatita C, conform datelor de prevalență raportate de OMS, și locul 4 ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice, respectiv 44.5 decese la suta de mii de locuitori, comparativ cu media europeană care este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

Datele recente indică un număr de peste 1 000.000 de români infectați cu virusul hepatitic C, dintre care peste 80% au hepatita C în faza cronică.

 

Deși România are una dintre cele mai ridicate rate privind numărul persoanelor cu hepatita virală C, rata de prevenție, diagnosticare şi tratament este una dintre cele mai mici din Europa, conform raportului Hep-CORE 2016, realizat de Asociația Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA).Terapia fără interferon este disponibilă și în România, însă accesul la tratament rămâne în continuare dificil, fiind disponibil pentru un număr mic de pacienți și în faze avansate ale afectării hepatice.

 

HEPATITA C ESTE O BOALĂ CONTAGIOASĂ

Hepatita virală C este cea mai contagioasă și cea mai severă formă de hepatită virală. Forma acută are o evoluție scurtă, care durează aproximativ 6 luni după expunerea la virus. Peste 80% din totalul cazurilor infectate se cronicizează. Hepatita cronică este o boală cu evoluție pe termen lung. Virusul poate să dispară ca urmare a tratamentului sau nu - situație în care hepatita poate evolua spre ciroză și cancer hepatic.

Hepatita virală C nu are simptome specifice foarte mulți ani, timp în care boala evoluează. De aceea este foarte importantă conștientizarea de către populație a importanței depistării precoce a acestei boli. Din păcate, nu există încă un vaccin pentru hepatita C spre deosebire de hepatita B pentru care vaccinarea este accesibilă populației generale.

 

 

ATENȚIE, O PERSOANĂ VINDECATĂ DE HEPATITA C SE POATE REINFECTA

Hepatita C se transmite mult mai rar și în condiții excepționale prin contact sexual sau de la mamă la făt, comparativ cu hepatita B care se transmite predominant sexual. Hepatita B este considerată în statisticile mondiale a doua boală cu transmitere sexuală. În plus, chiar dacă dispare din sânge (este nedectabil), virusul hepatic B se poate cantona în ficat și boala poate să reapară oricând, după o aparentă ‘’ vindecare’’ sub tratament antiviral, cee a ce nu se întâmplă la hepatita C. Atenție însă, o persoană vindecată de hepatita (B sau C) se poate reinfecta. Doar hepatita A dă imunitate pe viață și nici nu se cronicizează.

 

 

CUM SE TRANSMITE HEPATITA C?

Hepatita C  se transmite prin contact cu un instrument infectat sau cu sângele unei persoane infectate, căile posibile de transmitere fiind:

  • infectarea nosocomială și în cabinete medicale (intervenții chirurgicale, transplant de organe, transfuzii, recoltare de sânge, testarea glicemiei, utilizarea de ace, seringi și alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic care vin în contact cu sângele infectat și care nu sunt sterilizate corect)
  • reutilizarea acelor și seringilor infectate în randul consumatorilor de droguri
  • înțeparea sau tăierea accidentală cu obiecte contaminate cu sânge infectat
  • folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele (periuțe de dinți, aparate de ras, truse de manichiură)
  • centrele de manichiură-pedichiură, tatuaje, piercing, acupunctură
  • contact sexual neprotejat cu o persoană infectată
  • fluide corporale de la mamă la făt (în timpul sarcinii sau al nașterii)

  

CUM POATE FI DEPISTATA BOALA?

Numărul de cazuri de hepatita C în România este ridicat, iar creșterea numărului de infectări cu virusul hepatitei C se poate explica atât prin lipsa unui vaccin cât și prin lipsa măsurilor preventive și lipsa de informare a populației.

Identificarea timpurie a acestei afecțiuni grave ar putea reduce suferința multor persoane și costurile tratamentelor.

Hepatita C poate fi depistată cu un simplu test serologic care evidențiază prezența anticorpilor anti virus hepatitic VHC.

Dacă testul este pozitiv sunt necesare investigații suplimentare prin medicul specialist.

 

CINE ARE RISC CRESCUT DE CONTACTARE A INFECȚIEI?

Categoriile de persoane cu risc crescut de contactare a infecției sunt: personalul medical, consumatorii de droguri, persoane care au suferit proceduri medico-chirurgicale (transfuzii , dializă renală, intervenții chirurgicale, intervenții stomatologice etc.) leziuni sau contaminări accidentale, proceduri cosmetice (tatuajele, piercing), persoane cu talasemie sau hemofilie, persoane private de libertate, persoane fără adăpost.

 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități