Factorii care influențează glicemia

Factorii care influențează glicemia

Alimentația, activitatea fizică, medicamentele și numeroși alți parametrii influențează glicemia. Autocontrolul glicemiei îi poate ajuta pe diabetici să facă față mai bine provocărilor de zi cu zi și le conferă încredere. Pentru a păstra glicemia în limitele normale, persoanele diabetice care sunt dependente de insulina injectabilă sau de antidiabeticele orale, trebuie să își măsoare regulat glicemia.

Factorii care sporesc glicemia

Alimentația: Toate alimentele care conțin carbohidrați determina o creștere a glicemiei. În funcție de viteza cu care carbohidrații sunt descompuși în organism, glicemia va crește mai repede sau mai lent. Glucoza determină o creștere foarte rapidă a glicemiei, în timp ce pâinea din faină integrală va cauza o creștere mult mai lentă a glicemiei. Diabeticilor li se recomandă carbohidrați care determină o creștere lentă a glicemiei. Cu o excepție însă: în cazul unei hipoglicemii, se recomandă administrarea de carbohidrați care să ducă la o creștere rapidă a nivelului glicemic.

Bolile: Gripa, răcelile, infecțiile gastro-intestinale duc la o creștere a glicemiei, în ciuda menținerii aceluiași comportament, inclusiv alimentar. În special în timpul stărilor febrile, nivelul glicemic poate atinge valori foarte mari. În astfel de cazuri se recomandă verificarea mai frecventă a glicemiei și, eventual, testarea împotriva corpilor cetonici.

Medicamente: medicamentele administrate pentru alte afecțiuni pot influența nivelul glicemic. În plus, medicamentele pot interacționa. Pentru mai multe informații privind medicamentele care pot induce o creștere a glicemiei și efectele secundare care ar putea să apară, consultați medicul sau farmacistul.

Stresul: Stresul sau pur și simplu efortul matinal de a ne da jos din pat pot induce o creștere a nivelului glicemiei. Acest fenomen poarta numele de fenomenul Dawn. În situațiile de stres, organismul produce cantități mai mari de adrenalină și cortizon, ambele determinând o creștere a glicemiei. Diabeticilor li se recomandă măsurarea mai frecventă a glicemiei în perioadele stresante.

Menstruația: În anumite cazuri, unele femei se confruntă cu o creștere a nivelului glicemic în zilele ciclului menstrual. Pentru astfel de situații, se recomandă adaptarea dozei de insulină, la mijlocul ciclului, în funcție de valorile înregistrate.

Factorii care determină o scădere a nivelului glicemic

Sport: activitatea sportivă reduce nivelul glicemic, uneori în mod semnificativ, fiind necesară foarte puțină insulină pentru transportul glucozei în celule. Înaintea activității fizice, persoanele diabetice ar trebui să consume 1-2 unități de carbohidrați sau să reducă doza de medicamente și să controleze regulat nivelul glicemic. Nivelul glicemic se poate menține scăzut și la câteva ore după încheierea activității fizice. Rețineți: căldura aplicată imediat după injectarea dozei de insulină (sub forma unei băi sau a unui masaj) va conduce la o resorbție mai rapidă a insulinei!

Alcool: Alcoolul modifică metabolismul ficatului. Glicemia poate scădea rapid, deoarece ficatul va trebui să descompună mai întâi alcoolul. Nu consumați mai mult de 2 pahare de vin sau de bere și pentru a evita o stare hipoglicemică în timpul nopții, serviți o gustare mică înainte de a merge la culcare.

Medicamente: Stările de hipoglicemie pot fi induse și prin medicamente, fapt pentru care persoanele diabetice trebuie să cunoască substanțele active din medicamente și modul în care acestea acționează. Pentru mai multe detalii, consultați medicul sau farmacistul.

Dietele: Persoanele aflate în timpul unor diete alimentare, vor avea un nivel glicemic mai scăzut. Se recomandă intensificarea controalelor glicemiei.

 

Insulina: Insulina transportă glucoza în celule și scade glicemia. Diabeticii insulino-dependenți trebuie instruiți în legătură cu pericolele hipoglicemiei pentru a ști cum să reacționeze în astfel de situații. Motivele hipoglicemiei: amânarea servirii unei mese, doza de insulină injectată prea mare, activitate fizică exagerată, consumul de alcool, administrarea de medicamente cu efect de scădere a glicemiei.

Produse
SALES
Baraka 450 mg capsule moi
Utilizat pentru a creste natural puterea de aparare a organismului la toate varstele.
SALES
Hepatoprotect 60 capsule
Protejeaza natural ficatul, datorita actiunii antioxidante a dozei optime de silimarina.
SALES
ABC Derm gel spumant 100 ml
Este o baza usoara de curatare care nu agreseaza pielea, respectand echilibrul acesteia.
SALES
Korill 500 mg 30 capsule moi
Uleiul de krill asigura functionarea sistemului cardiovascular, prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride.
SALES
Detrical 2000IU, 60 capsule filmate
Supliment alimentar ce contine Vitamina D3 si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
SALES
KidsCare Superpower shower gel & shampoo 200 ml
Linie de produse special creata pentru a ingriji pielea delicata a copiilor.
SALES
Seboradin FitoCell sampon 200 ml
Seboradin ofera solutii pentru toate tipurile de par si probleme ale scalpului.
SALES
Tonimer Lab Hipertonic spray 125 ml
Gama completa pentru sanatatea si igiena tractului respirator, destinata tuturor categoriilor de varsta.
Articole similare
Sport si diabet
Industrializarea, confortul, kilogramele in plus si lipsa miscarii sunt responsabile pentru extinder...
Citeste
Diabet: cauze si simptome
Prevalenta diabetului zaharat cunoaste o crestere alarmanta in majoritatea tarilor. In anul 2003 num...
Citeste
10 sfaturi pentru scăderea glicemiei
Un nivel ridicat al glicemiei indică, de regulă, prezența diabetului. În cele mai multe cazuri, pers...
Citeste
Gustari fara zahar pentru persoanele diabetice
Persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie foarte atente la hrana pe care o consuma. O...
Citeste
Ingrijirea pielii diabeticilor
Majoritatea diabeticilor sufera de probleme ale pielii. De cele mai multe ori piele este uscata, ros...
Citeste
Diabetul si consumul de alcool
Atunci cand sarbatorim o ocazie importanta, cei mai multi dintre noi servim si un pahar de vin, de b...
Citeste