https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Exercițiile fizice și sensibilitatea creierului la insulină

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Exercițiile fizice și sensibilitatea creierului la insulină

Insulina este un hormon produs de pancreas, care ajută organismul să regleze nivelul zahărului din sânge, prin intermediul sensibilităţii creierului. De asemenea, insulina joacă un rol în neurotransmisie, putând influența starea de spirit, comportamentul și cogniția. Insensibilitatea la insulină a creierului poate fi corelată cu diabetul și obezitatea, întrucât împiedică organismul să proceseze corect glucoza. 

Efortul fizic susţinut poate restabili sensibilitatea creierului la insulină

Un nou studiu realizat în Germania a descoperit că un program de exerciții fizice de 8 săptămâni, cu 1 oră de exerciții de 3 ori pe săptămână, poate restabili sensibilitatea creierului la insulină la persoanele cu obezitate, protejând organismul împotriva diabetului de tip 2.

21 de participanţi sănătoşi, supraponderali şi cu obezitate, au efectuat, timp de 8 săptămâni, un program de exerciţii fizice susţinute. Cercetătorii au evaluat sensibilitatea creierului la insulină atât la începutul programului de antrenament, cât şi la finalul său.

Sesiunile de exerciții au crescut acțiunea insulinei în corpul striat al creierului și au întărit conexiunile funcționale din hipocamp la nivelurile persoanelor fără supraponderalitate sau obezitate.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că optimizarea sensibilității la insulină a creierului a avut efecte pozitive asupra metabolismului participanților și le-a redus senzația de foame. Datorită efortului fizic şi a exerciţiilor efectuate, participanții au constatat diminuarea cantităţii de ţesut adipos visceral, ceea ce a adus beneficii suplimentare asupra stării lor de sănătate. 

Legătura dintre creier, insulină, obezitate şi diabet 

În ciuda faptului că studiul a implicat un număr restrâns de participanţi, doar 21, „acesta subliniază faptul că activitatea fizică este necesară pentru a restabili căile metabolice minte-corp la persoanele cu obezitate, prediabet, diabet și boli metabolice în general”, declară dr. Ana Maria Kausel, endocrinolog și co-fondator Anzara Health, neimplicată în studiu. Aceasta deoarece o altă teorie a declanşării diabetului este bazată pe creşterea în greutate, cauzată de incapacitatea creierului de a regla comportamentul alimentar, pe fondul scăderii sensibilităţii creierului la insulină. 

Pentru a restabili această conexiune, se recomandă renunţarea la stilul de viaţă sedentar, întrucât exerciţiul fizic constituie doar un prim pas spre o viaţă mai sănătoasă, în general. Cel mai important, în acest sens, este alegerea unei activităţi plăcute, care va ajuta eforturile susţinute de a face mişcare zilnic sau de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități