Exercițiile fizice și sensibilitatea creierului la insulină

Exercițiile fizice și sensibilitatea creierului la insulină

Insulina este un hormon produs de pancreas, care ajută organismul să regleze nivelul zahărului din sânge, prin intermediul sensibilităţii creierului. De asemenea, insulina joacă un rol în neurotransmisie, putând influența starea de spirit, comportamentul și cogniția. Insensibilitatea la insulină a creierului poate fi corelată cu diabetul și obezitatea, întrucât împiedică organismul să proceseze corect glucoza. 

Efortul fizic susţinut poate restabili sensibilitatea creierului la insulină

Un nou studiu realizat în Germania a descoperit că un program de exerciții fizice de 8 săptămâni, cu 1 oră de exerciții de 3 ori pe săptămână, poate restabili sensibilitatea creierului la insulină la persoanele cu obezitate, protejând organismul împotriva diabetului de tip 2.

21 de participanţi sănătoşi, supraponderali şi cu obezitate, au efectuat, timp de 8 săptămâni, un program de exerciţii fizice susţinute. Cercetătorii au evaluat sensibilitatea creierului la insulină atât la începutul programului de antrenament, cât şi la finalul său.

Sesiunile de exerciții au crescut acțiunea insulinei în corpul striat al creierului și au întărit conexiunile funcționale din hipocamp la nivelurile persoanelor fără supraponderalitate sau obezitate.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că optimizarea sensibilității la insulină a creierului a avut efecte pozitive asupra metabolismului participanților și le-a redus senzația de foame. Datorită efortului fizic şi a exerciţiilor efectuate, participanții au constatat diminuarea cantităţii de ţesut adipos visceral, ceea ce a adus beneficii suplimentare asupra stării lor de sănătate. 

Legătura dintre creier, insulină, obezitate şi diabet 

În ciuda faptului că studiul a implicat un număr restrâns de participanţi, doar 21, „acesta subliniază faptul că activitatea fizică este necesară pentru a restabili căile metabolice minte-corp la persoanele cu obezitate, prediabet, diabet și boli metabolice în general”, declară dr. Ana Maria Kausel, endocrinolog și co-fondator Anzara Health, neimplicată în studiu. Aceasta deoarece o altă teorie a declanşării diabetului este bazată pe creşterea în greutate, cauzată de incapacitatea creierului de a regla comportamentul alimentar, pe fondul scăderii sensibilităţii creierului la insulină. 

Pentru a restabili această conexiune, se recomandă renunţarea la stilul de viaţă sedentar, întrucât exerciţiul fizic constituie doar un prim pas spre o viaţă mai sănătoasă, în general. Cel mai important, în acest sens, este alegerea unei activităţi plăcute, care va ajuta eforturile susţinute de a face mişcare zilnic sau de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Sport si diabet
Industrializarea, confortul, kilogramele in plus si lipsa miscarii sunt responsabile pentru extinder...
Citeste
Diabet: cauze și simptome
Prevalența diabetului zaharat cunoaște o creștere alarmantă în majoritatea țărilor. În anul 2003, nu...
Citeste
10 sfaturi pentru scăderea glicemiei
Un nivel ridicat al glicemiei indică, de regulă, prezența diabetului. În cele mai multe cazuri, pers...
Citeste
Gustari fara zahar pentru persoanele diabetice
Persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie foarte atente la hrana pe care o consuma. O...
Citeste
Ingrijirea pielii diabeticilor
Majoritatea diabeticilor sufera de probleme ale pielii. De cele mai multe ori piele este uscata, ros...
Citeste
Diabetul și consumul de alcool
Atunci când sărbătorim o ocazie importantă, cei mai mulți dintre noi servim și un pahar de vin, de b...
Citeste
Alege farmacia
Comandă