https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Efectele secundare ale cortizonului

10 Dec. 2015
Efectele secundare ale cortizonului

Dat fiind faptul că tratamentul cu cortizon ca medicament este eficient doar când dozarea depășește nivelul hormonal natural, organismul reacționează la excesul hormonal. Efectele secundare sunt așadar reacții cvasi-normale la stimularea corticoizilor. Fiind la nivel crescut, crește și eficiența. Aceste efecte secundare adverse apar în special în cazul tratamentelor pe termen lung, în timp ce tratamentele pe termen scurt sunt rareori problematice. 

Anumite efecte secundare sunt de apreciat: astfel, imunosupresia este de dorit, spre exemplu în tratarea reacțiilor alergice. Acest efect este însă agravant, deoarece crește probabilitatea apariției infecțiilor.

Efecte secundare tipice ale cortizonului 

Efectele tipice ca urmare a acțiunii directe a hormonilor sunt următoarele:

  • Așa-numitul sindrom Cushing cu fața lunară, difterie, roșeața fetei și spargerea vaselor pielii 
  • Creșterea tensiunii arteriale 
  • Creșterea glicemiei 
  • Creșterea nivelului colesterolului din sânge
  • Creșterea predispoziției la infecții 
  • Creșterea în greutate
  • Depunerile de apă din țesut
  • Osteoporoza: chiar dacă hormonul cortizon nu pare să fie singurul care declanșează aceste probleme, cortizonul poate crește incidența riscului. De aceea este necesară stabilirea riscului de osteoporoză înainte de începerea unui tratament cu cortizon pe termen lung și dacă este cazul, apelarea la măsuri preventive precum administrarea de calciu și vitamina D și fluor.

Cortizonul influențează echilibrul hormonal 

Efectele secundare ale cortizonului pot afecta echilibrul hormonal din organism. Prin administrarea din exterior de glucocoritcoizi, producția proprie de hormoni scade și poate conduce la atrofierea învelișului glandelor adrenale. Această stare devine problematică odată cu întreruperea tratamentului, deoarece durează o perioadă până la reluarea producerii hormonului de organism.

În situații de stres, pacientul este expus riscurilor deoarece glanda adrenală nu poate elibera suficient de repede și în cantitatea necesară hormonul respectiv. De asemenea, este posibil și efectul rebound, respectiv reinstalarea simptomelor bolii, atunci când medicamentul este sistat prea brusc, în locul unei sistări lente.

Îndrumări privind dozarea

Consecințele tratamentului cu cortizon au fost îndelung cercetate, astfel că în prezent medicamentul este folosit mai adecvat decât în momentul descoperirii acestuia. Dozarea diferă în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte și de reacția pacientului.

Afecțiunile acute sunt tratate de regulă pe termen scurt, în timp ce afecțiunile cronice necesită tratament pe termen lung. Se încearcă astfel tratarea pacienților cronici cu o doză minimă, dar eficientă. Procesul este îndelungat și dificil, deoarece un tratament de succes, de început, cu o doză relativ mare se încearcă reducerea dozei de substanță active. În cazul dozelor foarte mici, procesul este îndelungat și presupune pași foarte mici.

Scopul este întotdeauna menținerea la un nivel minim a efectelor secundare ale tratamentului cu cortizon. Colaborarea medicului cu pacientul este hotărâtoare. Pacientul trebuie să se informeze în legătură cu acest tratament cu cortizon și să participe cât mai activ în stabilirea tratamentului. În plus, este necesară și adoptarea unui alimentații fără sare, cu produse lactate slabe, bogată în legume și fructe. Sportul și mișcarea sunt și ele importante în reducerea disconfortului și a efectelor secundare.

Comunități