Deshidratarea – Măsuri de prim ajutor

Definiție și cauze

Deshidratarea apare când corpul pierde prea multe lichide. Factorii care declanșează deshidratarea prin eliminarea unor mari cantități de apă din corp sunt căldura, efortul fizic îndelungat, transpirația, diareea și vărsăturile. De asemenea, consumul redus sau inexistent de apă duce la deshidratare. Deshidratarea poate apărea la orice vârstă, însă este foarte periculoasă în cazul nou-născuților, copiilor și persoanelor în vârstă.

Cum recunoaștem deshidratarea?

La nivel senzorial, deshidratarea ușoară se manifestă prin sete, gură uscată, migrene, oboseală sau lipsă de energie. Din punct de vedere fizic, frecvența redusă a urinării (mai puțin de 3-4 ori pe zi) cantitatea mică de urină eliminată și culoarea intensă sunt alte semne de deshidratare. 

Dacă deficitul de apă nu se corectează, deshidratarea se agravează. Următoarea etapă a deshidratării este însoțită de amețeală, dureri musculare, piele uscată și palidă. Astfel de simptome trebuie semnalate unui medic, evoluția lor putând fi un pericol pentru sănătate.

Semne alarmante care necesită asistență medicală de urgență

Simptomele mai sus menționate, netratate, pot evolua în modificări ale pulsului și respirației (care devin rapide), învinețirea buzelor, iritabilitate, stări de confuzie și dezorientare, letargie.

Acestea indică deshidratare severă și necesită îngrijiri medicale de urgență.      

Măsuri de prim ajutor

După identificarea simptomelor, primul pas este hidratarea imediată prin consumul de apă (se recomandă aproximativ 2 litri de apă în următoarele 3-4 ore). În procesul de deshidratare, în afara de lichide, corpul pierde și zaharuri și săruri minerale esențiale, astfel este foarte importantă administrarea de soluții de rehidratare sau săruri de rehidratare, care se găsesc în farmacii. 

În cazul deshidratării cauzate de expunerea la temperaturi ridicate, în afară de pașii mai sus menționați, persoana în cauză trebuie așezata culcat, cu picioarele poziționate mai sus decât corpul, într-un mediu cu temperatură normală. Reglarea temperaturii se face prin oprirea expunerii la căldură și aplicarea de comprese reci la nivelul întregului corp.

Persistența simptomelor și agravarea acestora (pierderea cunoștinței, vărsături) necesită îngrijiri specializate ale serviciului medical de urgență. În cazul în care victima prezintă agravări ale simptomelor, aceasta trebuie așezată culcat, în poziție laterală.           

Cum prevenim deshidratarea?

Pentru prevenirea deshidratării în timpul zilelor călduroase sau a efortului fizic, este recomandat consumul a minim 2 litri de apă pe zi, înainte de apariția senzației de sete. Evitați expunerea prelungită la soare, iar în caz inevitabil, se recomandă haine de culoare deschisă, care să acopere corpul, din materiale naturale. Consumul de băuturi alcoolice, cafea sau sucuri acidulate accelerează deshidratarea, astfel trebuie pe cât posibil evitate.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă