https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

De ce sunt periculoase trigliceridele?

10 Mar. 2020
De ce sunt periculoase trigliceridele?

Sănătatea inimii, a sistemului cardiovascular, precum şi a organelor interne se află în strânsă legatură cu grăsimile din corp. Acestea nu sunt reprezentate doar de colesterol, ci şi de trigliceride, lipide care, în funcție de stilul de viață, alimentație şi alți factori de risc asociați pot avea frecvent valori crescute, ducând, printre altele, atât la afecțiuni cardiovasculare, cât şi la diabet.

Despre trigliceride

Trigliceridele sunt un tip de grăsime, provenită din alimentație, utilizată pentru a furniza energie, pe care organismul o stochează în celule atunci când nu are nevoie de ea, pentru a o elibera între mese. Diferența dintre trigliceride şi colesterol este aceea că, spre deosebire de cele dintâi, colesterolul contribuie la formarea de celule, la producerea de hormoni, având şi rol în digestie. Dacă ingerați mai multe calorii decât ardeți, în mod normal, valoarea trigliceridelor din sânge va creşte peste optimul de 150 mg/dl. Atunci când valoarea se apropie de 500 mg/dl sau depăşeşte acest prag, există riscul de dezvoltare a unor afecțiuni. De asemenea, dacă valoarea este mult sub pragul optim, înseamnă că pot apărea sau că există deja o serie de boli.

Afecțiuni asociate trigliceridelor

Este important să acordați atenție nivelului crescut de trigliceride din sânge, întrucât acestea contribuie la îngroşarea vaselor sangvine, cauzând boli cardiovasculare, dar şi perturbarea funcționării pancreasului, ce duce la pancreatită, boli hepatice şi chiar gută. Trigliceridele crescute contribuie la instalarea diabetului zaharat, a unor afecțiuni renale şi chiar hipotiroidism, pe fondul existenței sindromului metabolic. Pe de altă parte, valorile prea scăzute pot fi un semn de malnutriție, malabsorbție de nutrienți, sau hipertiroidism. Dacă rezultatele analizelor sunt peste sau sub pragul optim, discutați cu medicul dumneavoastră, inclusiv despre medicamentele pe care le luați, întrucât o serie de substanțe diuretice, hormoni, steroizi şi chiar imunosupresante duc la creşterea trigliceridelor. 

Țineți sub control trigliceridele

Sfaturile medicilor pentru controlul trigliceridelor sunt aceleaşi ca şi pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, a obezității şi diabetului, acestea fiind interconectate. Aşadar, o alimentație corectă, bazată pe acizi graşi şi grăsimi sănătoase provenite din peşte, sâmburi, măsline şi avocado, fructe şi legume precum şi reducerea consumului de grăsimi saturate şi hidrogenate, zahăr, îndulcitori şi alcool este esențială. Practicarea de exerciții fizice regulate sau mişcarea zilnică protejează inima, întăreşte musculatura şi ajută la pierderea în greutate.

Comunități