https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Cum se tratează corect hemoroizii?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 27 Jul. 2022
Cum se tratează corect hemoroizii?

Disconfortul şi sângerările anale însoţite de prurit şi inflamaţii locale reprezintă tabloul clinic al bolii hemoroidale. Vestea bună este că tratamentul poate fi unul minim invaziv, iar recuperarea rapidă. Pe de altă parte, complicaţiile includ hemoragii, anemie şi tromboză hemoroidală acută, aşadar nu amânaţi vizita la medic!

Tratament simptomatic pentru hemoroizi

În funcţie de gradul de dezvoltare şi de localizare ale hemoroizilor, diagnosticate de către medicul proctolog în urma unui consult, tratamentul poate debuta cu o abordare simptomatică. Sunt recomandate medicamente şi diferite creme, unguente sau supozitoare pe bază de ingrediente active ce contribuie la reducerea inflamaţiei şi calmarea durerii, îmbunătăţirea tonusului venos şi circulaţiei sanvgine. De cele mai multe ori, aceste tratamente sunt simptomatice, fiind necesară schimbarea stilului de viaţă pentru prevenirea reapariţiei hemoroizilor.

Tratament minim invaziv pentru hemoroizi

Localizarea (intern sau extern), precum şi stadiul de evoluţie al hemoroizilor – cu cât mai incipient, cu atât mai multe fiind şansele de reuşită şi vindecare – determină alegerea, de către medic, a unei proceduri minim invazive de tratament. Acestea nu necesită internare, fiind făcute în ambulator, iar recuperarea este rapidă şi cel mai adesea nedureroasă.

  • Ligatura cu benzi de cauciuc se aplică heomoizilor interni. Aceasta presupune introducerea, prin anus, a unui dispozitiv subţire, tubular, prevăzut cu o cameră video şi benzi de cauciuc ce vor fi aplicate la baza hemoroidului. Acestea opresc circulaţia sângelui şi determină uscarea şi despriderea acestuia în aproximativ 5-7 zile. Este foarte eficientă, nedureroasă şi cu riscuri minime pentru pacient, însă nu se poate efectua decât în stadii incipiente ale bolii.
  • Scleroterapia este o procedură ce constă în cicatrizarea hemoroizilor de stadiu I, prin injectarea unor soluţii chimice în țesutul hemoroidal. Este contraindicată femeilor însărcinate, celor în stadii avansate ale bolii hemoroidale, și celor cu alte complicaţii.       
  • Fotocoagularea – se realizează cu ajutorul laserului şi duce la micşorarea hemoroizilor ce sunt, apoi, excizaţi. Este o procedură minim invazivă, cu disconfort redus şi vindecare rapidă.
  • Ligatura arterială hemoroidală – se poate efectua şi în cazul unor stadii mai avansate ale bolii, fiind aplicată la nivelul celor șase ramuri ale arterei hemoroidale interne. Prin ligatura acestora, hemoroizii sunt privaţi de aportul sangvin şi se atrofiază. 

În stadii avansate şi în cazul hemoroizilor externi, este necesară intervenţia chirurgicală prin excizia sau capsarea acestora, cu o perioadă recuperatorie mai îndelungată şi dureroasă.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități