https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Cauzele afectiunilor hepatice

03 Mar. 2017
Cauzele afectiunilor hepatice

Ficatul reprezinta organul central al metabolismului uman si joaca un rol decisiv in valorificarea, stocarea si descompunerea nutrientilor, prin producerea a numeroase substante cum ar fi proteinele de coagulare si anticorpi.

In calitate de organ principal detoxifiant, ficatul este expus la numerosi factori daunatori si dispune de o capacitate enorma de regenerare. Dat fiind faptul ca ficatul nu transmite semnale dureroase, problemele hepatice sunt detectate de cele mai multe ori cand sunt deja in stare avansata.

 

Cum se manifesta problemele hepatice?

Printre cele mai frecvente simptome care indica prezenta unor probleme hepatice se numara balonarile, starile de satietate, constipatia sau diareea, intoleranta la grasimi si alcool. Uneori poate fi resimtita si o presiune subcostala dreapta, in special in pozitie culcat sau la aplecare, in special atunci cand pacientul se confrunta simultan si cu o infectie a vezicii biliare.

Dat fiind faptul ca ficatul este responsabil pentru descompunerea hormonilor, afectiunile hepatice pot fi insotite de un libido scazut resp. de disfunctii sexuale, de cresterea sanilor la barbati si in special de migrene.


Afectiunile hepatice pot reprezenta un sindrom al bunastarii?

Partial da. Prea mult alcool, prea multi factori nocivi cum ar fi poluarea, medicamentele chimice, metalele grele din plombe sau cosmetice, dar si stresul si furia afecteaza starea de sanatate a ficatului. La acestea se adauga o dieta prea bogata in grasimi, un consum prea mic de lichide si lipsa miscarii. Corpul elimina toxinele prin ficat, colon si rinichi, dar si prin transpiratie. Astfel, se recomanda sedinte saptamanale la sauna pentru o detoxifiere mai buna a organismului.


Frecventa afectiunilor hepatice

Numarul afectiunilor hepatice cauzate de consumul de alcool nu este in crestere in randul persoanelor tinere, fapt care se datoreaza fie fricii de a-si pierde carnetul de conducere, fie cresterii consumului de droguri. Pe de alta parte, se inregistreaza o crestere a numarului cazurilor bolilor hepatice cauzate de stres, de stari de epuizare, burnout, migrene sau chiar depresii conditionate de boli ale ficatului. Din pacate, in numeroase cazuri acestea nu sunt recunoscute ca fiind boli conditionate hepatic si astfel, nici nu se aplica tratamente specifice.


Cand devine consumul de alcool critic pentru ficat?

Pentru ca dispun de un ficat mai mare si de mai multa masa musculara, barbatii tolereaza, de regula, mai mult alcool decat femeile. Hotaratoare este si frecventa consumului de alcool. In general este valabila urmatoarea regula: o jumatate de litru de bere sau un sfert de litru de vin consumat zilnic nu va dauna ficatului. Insa daca vom consuma zilnic un litru de bere sau o jumatate de litru de vin, daunele la nivelul ficatului nu vor intarzia sa apara.

Persoanele care consuma la sfarsit de saptamana 2-3 litri de bere, dar respecta apoi o pauza de alcool de 6 zile nu ar trebui sa sufere de afectiuni hepatice datorate alcoolului. Regula nu se aplica in cazul consumului de bauturi spirtoase. In cazul femeilor, aceste cantitati scad in functie de greutatea corporala.

 

Alimentatia grasa: cand devine critica pentru ficat?

Atunci cand bila este afectata, pacientii se confrunta cu o senzatie de presiune in partea dreapta a abdomenului superior. De asemenea, scaunul are o culoare mai deschisa, apar balonarile, zgomotele intestinale, diareea sau constipatia. In cazul obturarii tractului biliar cu calculi, a infectiilor sau a crampelor care pot avea si cauze emotionale, scaunul poate avea o culoare aproape alba.

Acesti pacienti ar trebui sa evite uleiurile, in special pe cele incalzite la peste 60 grade, si pot gati alternativ cu unt. De asemenea, in salate trebuie sa foloseasca numai uleiuri presate la rece.


Cele 7 sarcini principale ale ficatului

  • Detoxifierea sangelui de produsii metabolici
  • Sinteza zaharului din grasime
  • Procesarea si stocarea de grasime din alimentatie
  • Formarea de proteina in sange
  • Formarea si descompunerea colesterolului, element important al tuturor hormonilor, in special al hormonului de stres si al hormonilor sexuali
  • Stocarea fierului si a vitaminelor, in special a vitaminei  A si a Cobalaminei = faza preliminara a vitaminei B12
  • Formarea bilei pentru digerarea grasimilor si detoxifierea prin colon

Comunități