https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Cancerul - Marele călău al secolului XXI

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 05 Oct. 2018
Cancerul - Marele călău al secolului XXI


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


 

Cancerul este o afecțiune ce a cuprins întreaga lume și incidența sa este în continuă creștere. În prezent, reprezintă principala cauză a mortalității în țările dezvoltate și a doua cauză de mortalitate la nivel global.

Potrivit statisticilor, țara noastră se află pe primul loc în Europa din punct de vedere al mortalității prin cancer. În România, femeile ajung la medic în faze înaintate ale afecțiunii, temându-se de aflarea diagnosticului. Totodată, numărul de medici specializați în acest domeniu este foarte mic, accesul la tratament este limitat, iar campaniile de prevenție a cancerului apar doar ocazional. 

Dar este important de știut că, în prezent, există numeroase modalități de tratament și foarte multe cancere sunt vindecabile, cu condiția să fie depistate devreme.

Iar cel mai important lucru de reținut este că riscul de apariție a cancerului poate fi redus semnificativ prin modificări ale stilului de viață.

Ce este cancerul?

O boală în care celulele nu mai respectă regulile  

Cancerul nu este doar o boală, ci un grup de afecțiuni foarte grave. Poate apărea în oricare parte a corpului și începe atunci când în organism anumite celule cresc, se divid și se dezvoltă într-un mod complet diferit față de celulele normale. 

Celulele normale se divid într-un mod ordonat. Ele mor atunci când sunt uzate sau deteriorate, iar noile celule le iau locul.

Celulele canceroase sunt celule anormale, care nu se mai supun procesului de moarte celulară programată (apoptoza). Ele continuă să se dezvolte și să se dividă creând noi celule canceroase, anormale, care pot să invadeze țesuturile vecine. Această creştere aberantă, necontrolată, duce la apariţia unei tumori numită şi tumoră primară. Celulele canceroase se pot, de asemenea, răspândi la distanță, în alte părţi ale corpului, ducând la formarea de noi tumori, numite şi leziuni secundare sau metastaze.

Cancerul este o boală imprevizibilă

Cancerul este cunoscut drept o boală cu evoluție lentă, inconstantă. Poate să dureze de la câteva luni la câțiva ani sau poate să conducă rapid la deces. Nu puține sunt cazurile vindecate rapid, fără a se datora neapărat unei intervenții terapeutice farmacologice, fie ea și naturală.

Cancerul evoluează diferit la persoane diferite, chiar dacă tipul de cancer și stadiul bolii sunt similare.

Care sunt cauzele cancerului?

Cancerul nu are o cauză unică sau precisă. Există mai mulți factori de risc ce determină apariţia bolii: factori de risc legaţi de mediul de viaţă, factori de risc legaţi de comportamentul individual şi diversele obiceiuri (alimentaţie, fumat, sedentarism etc.), precum şi factori genetici moşteniţi.

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități