Mulți vârstnici urmează tratament pe termen lung cu doze mici de aspirină pentru prevenţia bolilor cardiovasculare, însă cercetătorii din Australia şi Statele Unite ale Americii (SUA) raportează că adulții în vârstă care iau o doză mică de aspirină în fiecare zi au un risc mai mare de a dezvolta anemie. Monitorizarea periodică a hemoglobinei trebuie luată în considerare la persoanele în vârstă, mai ales atunci când iau aspirină.
Legătura dintre tratamentul cu aspirină şi anemia feriprivă
Aspirina funcționează prin subțierea sângelui, ceea ce ajută la reducerea riscului de coagulare şi accident vascular cerebral. Pe de altă parte, acest mecanism poate conduce la hemoragii, în special la persoanele de peste 60 de ani.
Studiul realizat în Australia şi SUA a inclus peste 19.000 de participanţi cu vârsta de minim 70 de ani, care au luat fie o doză de 100 mg de aspirină, fie un placebo, cercetătorii analizând rezultatele testelor de sânge timp de 5 ani de zile.
Nivelurile de feritină ale participanţilor au relevat un risc de a dezvolta anemie cu aproximativ 20% mai mare pentru cei care iau aspirină zilnic, prin scăderea ușoară a hemoglobinei medii şi o scădere semnificativă a concentrațiilor de feritină la aceştia, comparativ cu grupul de control.
Anemia apare atunci când în sânge nu sunt suficiente globule roşii, fapt determinat de diferite tipuri de hemoragii, inclusiv hemoragie internă, menstruaţie sau traumatisme ale vaselor de sânge. La vârstnici, asocierea dintre administrarea de aspirină pe termen lung și anemie este în primul rând legată de riscul crescut de sângerare gastrointestinală.
Simptome ale anemiei feriprive
Suspiciunea de anemie poate porni de la simptome precum: oboseală cronică, slăbiciune şi ameţeli, dificultăți de respirație, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap şi de piept, paliditate şi extremităţi reci.
Ce este de făcut
Monitorizarea anuală a nivelului de fier din sânge este esenţială la persoanele de peste 60 de ani care urmează tratament cu aspirină pentru prevenţia bolilor cardiovasculare. Analizele de sânge sunt singurele care evaluează nivelul de feritină şi alţi indicatori, ce pot ajuta medicul în diagnosticarea anemiei feriprive sau a altor afecţiuni. Setul de analize va include hemograma completă (HLG) și teste pentru evaluarea nivelului de fier din sânge: feritina serică, sideremia, capacitatea totală de legare a fierului și/sau transferina.
În cazul existenţei anemiei feriprive, se recomandă suplimentarea cu fier. De asemenea, există şi alternative farmaceutice de tratament, pe care medicul de familie le poate recomanda în cazul suspiciunii de anemie cauzată de administrarea de aspirină.