Vitamina C (Acidul ascorbic)

Vitamina C (Acidul ascorbic)

Organismul uman are nevoie zilnica de vitamina C din hrana. Atunci cand vitamina C lipseste din alimentatie pentru o perioada mai lunga de timp, apar carentele sub forma scorbutului. Aceasta afectiune a marinarilor a disparut demult, deoarece in prezent, prin alimentele de care dispunem, reusim sa acoperim necesarul de baza. In unele cazuri insa, se recomanda preparatele cu vitamina C.

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt substante vitale, pe care organismul nu le poate produce singur, sau le produce numai in cantitati insuficiente. Asadar, acestea trebuie asigura prin alimentatie si uneori prin suplimente. Numeroase persoane se confrunta cu un necesar sport de vitamine fara sa fie constienti de acest lucru!

In timp ce plantele si majoritatea animalelor reusesc sa produca vitamina C, oamenii, cimpanzeii, anumite pasari si pesti au nevoie de substanta mesager pentru formarea vitaminei C.

Ce efect are vitamina C?

  • Protectie impotriva radicalilor liberi – contributie la o protectie celulara mai buna 
  • Stimularea sistemului imunitar – scade riscul de infectii
  • Vitamina C este importanta pentru formarea colagenului si un factor important pentru sinteza steroizilor 
  • Imbunatatirea asimilarii fierului din alimentatie 
  • Vitamina C contribuie la eliminarea metalelor grele din organism si la detoxifiere

Care este doza zilnica recomandata?

Printr-o alimentatie bogata in vitamina C, organismului ii este asigurata o cantitate intre 50 si 100 miligrame. Pregatirea termica si depozitarea alimentelor reduc cantitatea de vitamina C. Astfel, fructele si legumele pregatite la cald contin jumatate din cantitatea de vitamina C a alimentelor crude. Inclusiv temperatura exterioara afecteaza semnificativ continutul de vitamina.

Societatea germana pentru nutritie recomanda o doza zilnica de 110 miligrame pentru barbati si 95 miligrame pentru femei.

Nevoie sporita de vitamina C?

  • Femeile insarcinate – necesarul de vitamina C este mai mare in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.
  • Fumatorii au o nevoie de vitamine C cu 40% mai mare decat nefumatorii.
  • Pacientii care sufera de ulcer se confrunta cu probleme de asimilare a vitaminei C, deoarece transportul si valorificarea hranei sunt afectate de ulcer.
  • Anumite medicamente pot induce o creste a necesarului de vitamina C, cum ar fi contraceptivele, antibioticele si analgezicele.
  • Persoanele aflate in situatii extreme de stres profesional sau personal 
  • Persoanele cu sistemul imunitar scazut 
  • Persoanele care doresc sa se protejeze impotriva racelilor
  • Diabeticii au un necesar sporit de vitamina C, cu aproximativ 30% 
  • Persoanele care se hranesc cu alimente procesate, putin variate
  • Sportivii de performanta si persoanele in varsta 
  • Daca va numarati printre aceste persoane, puteti apela la un supliment cu vitamina C in completarea hranei.

Surse importante de vitamina C in hrana 

Vitamina C se regaseste in toate plantele, insa cele mai inalte concentratii sunt prezente in urmatoarele alimente:

  • Ardei, cartofi, varza, spanac, salata verde, rosii, broccoli, patrunjel, varza murata 
  • Macese, catina, afine 
  • Fructe citrice, kiwi, capsuni, mere 

Doza zilnica, echivalent 

75 de miligrame de vitamina C se regasesc in 

  • 7 grame de macese
  • 50 grame de ardei 
  • 60 grame de broccoli
  • 80 grame de fenicul sau varza 
  • 120 grame de mandarine, portocale, lamai 
  • 300 grame de rosii 
  • 600 grame de mere

Vitamina C: proprietati 

O buna parte din efectul vitaminei C se bazeaza pe proprietatea acesteia de agent reductor. Acidul ascorbic reactioneaza inainte ca substante importante (printre care si vitamine) sa fie distruse. 

Vitamina C participa si in sinteza diferitelor substante (ex: hormoni, sucuri biliare, carnitina). Efectul benefic asupra sistemului imunitar este incontestabil si general recunoscut. Vitamina C contribuie si la formarea tesutului conjunctiv, a oaselor si a dintilor.

Carentele de vitamina C

Cel mai cunoscut simptom al deficitului de vitamina C este scorbutulAfectiunea se manifesta printr-un aspect cornos al pielii, sangerari la nivelul mucoaselor si musculaturii. Formarea tesutului conjunctiv este afectata si se observa o vindecare mai intarziata a leziunilor. Acest tablou clinic obisnuia sa fie frecvent in trecut, in randul marinarilor, insa in prezent este intalnit foarte rar.

Un consum constant insuficient de vitamina C va avea drept urmare raceli mai dese, tulburari de somn si depresii, dar si o predispozitie pentru formarea de hemoroizi si vene varicoase.

Supradoza de vitamina C 

Supradozele de vitamina C nu sunt posibile, deoarece cantitatile de acid ascorbic in exces sunt eliminate prin urina si scaun. Singurul efect negativ al unui consum foarte ridicat de vitamina C consta in supraacidifierea urinei si formarea de calculi renali.

Particularitati ale vitaminei C

Capacitatea acidului ascorbic de a proteja diferite substante de la descompunere, este foarte apreciata si in industria alimentara si conservare alimentelor.

Asimilarea fierului in stomac este imbunatatita prin consumul concomitent de vitamina C (suc de portocale). Valoarea fierului este modificata si resorbtia este mai buna.