Alimentatia în cazul calculilor biliari

Alimentatia în cazul calculilor biliari

Calculii biliari apar în urma formarii de cheaguri în lichidul biliar. O alimentatie necorespunzatoare poate constitui un factor care favorizeaza formarea a astfel de calculi.

Calculii biliari în sine sunt inofensivi, însa pot conduce la colici biliare foarte dureroase sau la inflamatia vezicii biliare. Aflati din articolul nostru care sunt aspectele care necesita atentia Dvs. în cazul în care suferiti deja de calculi biliari si cum îi puteti evita printr-o alimentatie corecta.

Vezica biliara si calculii biliari

Lichidul biliar – cunoscut si sub denumirea simpla de bila – joaca un rol esential în digestia grasimilor. Este produs în ficat si este stocat temporar în vezica biliara. Atunci cand este necesar, lichidul este eliberat prin contractia vezicii biliare, de unde este eliberat în duoden. Pe fondul actiunii anumitor factori, cum ar fi diverse boli sau o alimentatie incorecta, este posibila formarea de calculi în vezica biliara.

Calculi biliari – cum reactionam ?

De regula, calculii biliari care nu provoaca alte probleme, nu sunt eliminati. Însa odata ce prezenta lor este resimtita, calculii sunt îndepartati printr-o interventie chirurgicala. În cazul problemelor cronice, îndepartarea calculilor nu este suficienta, fiind necesara îndepartarea întregii vezici biliare.

Atunci cand calculii renali sunt deja formati, trebuie luate masurile necesare pentru evitarea unei colici sau a unei inflamatii a vezicii biliare. La aceasta pot contribui mai multi factori –printre care si alimentatia. Va oferim mai jos cateva sfaturi de nutritie în cazul în care suferiti de calculi biliari. Pentru mai multe detalii, va recomandam însa sa luati legatura cu medicul Dvs.

Sfaturile de nutritie îi pot ajuta si pe cei fara calculi biliari sa previna aparitia acestora.

Alimentatie în cazul calculilor biliari

În masura în care veti respecta cateva reguli de baza, veti putea continua sa aveti o dieta normala, în ciuda calculilor biliari. În prezent, nu se mai recomanda dietele din trecut menite sa protejeze vezica biliara. De retinut însa ca nu trebuie consumata nici un fel de hrana în timpul sau imediat dupa o colica biliara.

Evitarea grasimii în exces

Colicile biliare sunt deseori cauzate de mese grele si grase. Consumul unei cantitati mari de grasime va atrage dupa sine contractia puternica a vezicii biliare, pentru a stimula eliberarea unei cantitati cat mai mare de lichid biliar. Astfel, în cazul în care suferiti deja de afectiuni biliare, se recomanda sa evitati preparatele grase. În special alimentele de origine animala sunt greu de digerat. În locul acestora se recomanda grasimile vegetale.

Nu se recomanda evitarea completa a grasimilor. În lipsa grasimii din alimentatie, lichidul biliar va fi stocat pentru o perioada mai lunga în vezica si va începe sa se îngroase, facilitand astfel aparitia calculilor sau a nisipului biliar, care pot rezulta în colici biliare.

Preferati portile mai mici

În cazul în care suferiti deja de calculi biliari, recomandam sa încercati sa o solicitati cat mai putin prin hrana zilnica. Astfel, evitati portiile foarte mari. Cu cat veti consuma cantitati mai mari de hrana, cu atat va fi necesara o cantitate mai mare de lichid biliar. Pentru a elibera cantitati mari de lichid biliar, vezica biliara trebuie sa se goleasca în mod intens. Evitati suprasolicitarea organului în acest mod, si optati pentru portii mai mici de hrana.

Nu este cazul sa exagerati si sa alegeti portii prea mici, pentru a evita stocarea îndelungata a lichidului biliar în vezica. În mode ideal, ar trebui sa va opriti imediat cand simtiti ca sunteti satui.

Evitarea alimentelor care va baloneaza

Se recomanda evitarea alimentelor care va baloneaza în cazul în care suferiti de calculi biliari. Prin balonare, veti exercita o presiune suplimentara asupra vezicii biliare. Printre alimentele cunoscute pentru proprietatile lor de balonare se numara varza, leguminoasele, scortonera, ceapa, usturoiul.

Verificati personal care sunt alimentele pe care le tolerati cu usurinta si evitati-le pe cele care va creeaza probleme.

Alimentatie în cazul calculilor biliari: alimente ideale

Anumite alimente stimuleaza productia de lichid biliar pentru ajutarea digestiei. Printre acestea se numara anghinarele, frunzele de papadie, grepfrut, pomelo si salate de andive. Efectul pozitiv asupra starii de sanatate a vezicii biliare se datoreaza substantelor amare care se regasesc în aceste alimente. În cazul consumului de andive, polemo etc. trebuie sa îi oferiti organisului timpul necesar pentru a se obisnui cu alimentele respective.

6 sfaturi de nutritie în cazul în care suferiti de calculi biliari

  1. Consumati suficiente lichide- în mod ideal apa sau ceaiuri de plante neîndulcite
  2. Renuntati la consumul de oua fierte deoarece sunt foarte greu de digerat si deloc recomandabile pentru o vezica biliara deja suferinda. Ouale pregatite dupa alte metode pot fi consumate însa doar cu moderatie.
  3. Supraponderabilitatea poate facilita aparitia calculilor biliari. Încercati sa eliminati kilogramele în exces, însa nu prin diete radicale, ci prin masuri lente care presupun o schimbare a stilului de viata.
  4. Evitati zaharul procesat deoarece favorizeaza aparitia calculilor biliari.
  5. Consumati în mod regulat peste deoarece acesta contine acizi grasi omega 3, care influenteaza scaderea colesterolului din lichidul biliar.
  6. Optati pentru alimente care stimuleaza digestia, cum ar fi legumele, fructele si produsele din faina integrala.