Tratati corect infectia cu streptococ

Tratati corect infectia cu streptococ
Durere în gât, usturime la înghiţire, febrӑ şi frisoare, amigdale inflamate şi cu puroi, puncte roşii în spatele gurii şi ganglioni mӑriţi. Aceste simptome ce apar, de regulӑ, brusc, pot indica infecţia gâtului sau faringita cu streptococ. Diagnosticul şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru a se preveni complicaţiile şi rӑspândirea infecţiei prin inhalarea picӑturilor respiratorii eliminate prin strӑnut sau tuse.


Diagnostic

Infecţia streptococicӑ este uşor transmisibilӑ şi afecteazӑ în special copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, însӑ poate apӑrea şi la adulţi. Se observӑ rapid de cӑtre medicul pediatru, ORL sau de medicul de familie. Un diagnostic adecvat se poate stabili în urma unui test ce va identifica natura infecţiei. Cel mai des utilizat este testul rapid prin probӑ prelevatӑ din gât, cu un dispozitiv medical sub formă de tampon. Rezultatul este gata în câteva minute, iar medicul va prescrie tratamentul corect, în funcţie de tipul infecţiei: streptococ beta-hemolitic de grup A sau B. În cazul recidivelor frecvente sau a simptomelor similare manifestate de mai mulţi membri ai comunitӑţii bolnavului, medicul va recomanda testarea tuturor contacţilor sӑi. Existӑ posibilitatea ca persoane fӑrӑ simptome sӑ fie purtӑtori sӑnӑtoşi ai streptococului, necesitând acelaşi tip de tratament, la rândul lor.


Tratament

Tratamentul clasic pentru infecţia cu streptococ este administrarea de antibiotic. Medicul va recomanda un anumit tip de antibiotic, fie pe baza rezultatului testului rapid, fie ca urmare a recomandӑrii prelevӑrii de culturӑ şi realizӑrii unei antibiograme. Eficienţa tratamentului constӑ în reducerea în intensitate a simptomelor dupӑ primele zile. Este, însӑ, important ca administrarea de antibiotice sӑ fie fӑcutӑ conform indicaţiilor medicului, pânӑ la finalizarea perioadei prescrise, pentru a se evita complicaţii precum rezistenţa bacteriilor la antibiotic, febra reumaticӑ şi recidiva. De asemenea, igiena trebuie pӑstratӑ cu stricteţe, iar periuţa de dinţi se va schimba.


Remedii complementare

Pentru ameliorarea simptomelor generate de infecţie, în timpul tratamentului se recomandӑ:

- Gargara cu soluţie din apӑ caldӑ şi sare - Hidratarea suplimentarӑ cu ceaiuri calde, supӑ şi apӑ
- Alimentele moi, uşor de mestecat şi înghiţit
- Dropsuri sau sprayuri antibacteriene pentru calmarea usturimii şi durerilor de gât
- Miere cu lӑmâie, pentru proprietӑţile antibacteriene şi antiinflamatoare
- Utilizarea unui umidificator de aer, unde se pot picura uleiuri esenţiale de cimbru, tea-tree sau eucalipt