Toxoplasmoza in timpul sarcinii

Toxoplasmoza in timpul sarcinii

Ce este toxoplasmoza in timpul sarcinii? Toxoplasma gondii este un parazit minuscul care se regaseste in celulele multor mamifere si pasari. Omul este doar o statie intermediara pentru acest agent patogen; pentru a se inmulti, este nevoie de o pisica, folosita drept gazda. De-a lungul vietii, multe persoane intra in contact cu respectivii paraziti – de cele mai multe ori, pe neobservate. Acestia pot cauza probleme serioase numai persoanelor cu un sistem imunitar slabit sau fatului, in perioada sarcinii, prin infectia mamei.

Simptomele toxoplasmozei

 

Daca in jurul varstei de 30 de ani, fiecare a treia persoana a intrat in contact cu acesti paraziti, la persoanele de 70 de ani, procentul depaseste 70%. De cele mai multe ori, corpul lupta impotriva acestor paraziti, fara macar sa observam. Rareori infectia se exteriorizeaza prin simptome asemanatoare celor gripale: ganglioni umflati, febra, stare de oboseala. Toxoplasmele raman in tesuturi sub forma de chisturi. Sistemul imunitar castiga imunitate de-a lungul intregii vieti si preintampina cu succes alte infectii.

Cand sunt periculoase toxoplasmozele?

 

Pentru oameni exista doua situatii in care parazitii inofensivi pot deveni agenti patogeni  periculosi: odata prin slabirea sistemului imunitar, care apare de regula in cazul bolilor severe, cum ar fi SIDA. In astfel de cazuri, toxoplasmele prezente sub forma de chisturi se pot extinde si pot ataca organele vitale. Parazitii pot deveni daunatori si pentru fat in perioada sarcinii, insa doar atunci cand mama se infecteaza pentru prima data in timpul sarcinii.

In astfel de cazuri este posibil ca toxoplasmele inmultite odata cu infectia, sa ajunga in uter inainte ca sistemul imunitar sa actioneze. De aici, drumul spre fat este foarte scurt. Luand in considerare faptul ca fatul nu dispune inca de sistem imunitar, nici nu este protejat impotriva infectiei.

Care sunt urmarile toxoplasmozei asupra fatului?

 

Riscurile de infectie pentru fat exista doar in cazul unei infectari a mamei pentru prima data in timpul sarcinii. Aceasta infectare depinde si de momentul sarcinii in care are loc primul contact. Nu exista indicatori precisi, estimarile se situeaza in jurul valorii de 5-15% in primul trimestru al sarcinii, 30% in cel de-al doilea si peste 60% in ultimele trei luni de sarcina.

Cu cat fatul este afectat mai devreme in evolutie, cu atat urmarile sunt mai complexe. Acest fapt se datoreaza procesului de dezvoltare al organelor, ce se desfasoara in primele saptamani de sarcina si a reactiei sensibile pe care acestea o au fata de influentele negative.

Astfel, in special creierul poate fi afectat sever– prin calcifiere, hidrocefalie si cicatrizare. Se poate ajunge chiar si la avorturi spontane. Cand infectia se produce in trimestrul al doilea de sarcina, urmarile asupra fatului sunt minore sau lipsesc. Uneori efectele se resimt ulterior, prin modificari oculare sau tulburari de dezvoltare.

Cum poate fi evitata infectarea?

Pentru oameni exista doua surse principale de infectie. Cea mai importanta este carnea cruda sau carnea nepreparata suficient din punct de vedere termic. In aceasta se pot afla chisturi cu agenti patogeni. Cealalta sursa o reprezinta fecalele de pisici. In special cele care nu sunt proaspete, deoarece toxoplasmele au nevoie de cateva zile pentru a atinge un stadiu infectios. Acestea raman infectioase timp de cateva luni. Iata cateva sfaturi pentru a evita infectarea initiala in timpul sarcinii:

 • Nu consumati si nu gustati carne cruda, cum ar fi carnea tocata de porc
 •  
 • Preparati intotdeauna carnea prin mijloace termice, pentru perioade suficiente de timp
 •  
 • Spalati legumele si fructele inainte de a le consuma
 •  
 • Spalati-va foarte bine pe maini dupa contactul cu carne cruda, legume si fructe
 •  
 • Evitati contactul cu fecalele de pisica. Rugati membrii familiei sa curete litiera zilnic cu apa fierbinte ( > 70°C)
 •  
 • Hraniti pisica doar cu mancare speciala uscata sau din conserva
 •  
 • Spalati-va pe maini dupa contactul cu pisici si dupa incheierea activitatii de gradinarit
 •  

Toxoplasma: Diagnoza si diagnostic

Atunci cand exista suspiciuni in privinta toxoplasmozei, pot fi realizate teste ale sangelui in vederea stabilirii prezentei anticorpilor. Aceste analize pot indica in ce masura infectia s-a produs, daca este recenta sau mai veche. Acest test poate fi realizat si in perioada premergatoare sarcinii sau in primele saptamani de sarcina, insa nu este inclus in ingrijirea prenatala, ceea ce inseamna ca este acoperit de casa de sanatate numai in cazul in care exista suspiciuni motivate ale unei infectii.

Fiecare dintre noi se confrunta la un moment dat cu diverse afectiuni. Ne bucuram ca iti putem spune ce este si cum se manifesta toxoplasmoza in timpul sarcinii.

Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre aceasta afectiune.