Sindromul Crup - Insuficienta respiratorie la copilul mic

Sindromul Crup - Insuficienta respiratorie la copilul mic

Parintii care trec cu cei mici printr-un episod de sindrom crup cu insuficienta respiratorie nu reusesc sa treaca prea repede peste frica resimtita intr-o astfel de situatie si de asemenea teama ca s-ar putea repeta. Va oferim cateva sfaturi care speram ca va vor fi de folos in astfel de situatii.

Explicatie

Sindromul crup este o afectiune respiratorie cauzata de o infectie virala a cailor respiratorii superioare care afecteaza in special laringele. Ca urmare a inflamarii mucoasei, caile respiratorii se ingusteaza, impiedica respiratia normala si provoaca o tuse latratoare.

Termenul pseudocrup este folosit pentru a descrie starile de insuficienta respiratorie nocturne suferite de copiii afectati de difteria crup. Datorita vaccinurilor timpurii, difteria a disparut astazi aproape complet, iar termenul pseudocrup a fost inlocuit cu crup sau sindrom crup.

Ce este pseudocrup?

Pseudocrup este o afectiune care consta in inflamatia mucoasei laringelui chiar in zona corzilor vocale. Apare cel mai des in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 6 ani. La aceasta varsta,  deschiderea laringelui este inca foarte ingusta iar mucoasa reactioneaza foarte puternic la inflamatii acute. Prin inflamare, orificiul respectiv se ingusteaza suplimentar si este amenintat de obturarea completa.

Pseudocrup este provocat cel mai adesea de racelile virale, fapt pentru care cazurile sunt mai frecvente in lunile reci ale anului. Factorii de mediu, vremea foarte umeda, poluarea si fumatul pasiv faciliteaza declansarea acestei afectiuni. Uneori sunt posibile si cauze alergice sau chiar bacterii.

Simptomele

De cele mai multe ori crup se declanseaza ca o raceala banala si se transforma brusc, in special in timpul noptii. Cel mic incepe sa tuseasca, vocea devine tot mai ragusita si respiratia este puternic afectata si este suieratoare.

Copilul sufera de insuficienta respiratorie, se instaleaza teama de sufocare care ii creeaza o stare si mai mare de agitatie, crescand suplimentar consumul de oxigen deja redus. Ca urmare a lipsei de oxigen, buzele si unghiile incep sa se coloreze intr-o nuanta albastra iar fata devine tot mai palida.

Prim-ajutor

  • Luati copilul in brate si incercati sa il calmati.
  • Mergeti la aer, deschideti larg fereastra sau direct pe balcon, chiar daca este iarna.
  • Opriti incalzirea pentru a evita inhalarea de aer uscat si prafos. Se recomanda aerul umed si rece care sa ajute de dezinflamarea mucoasei. Porniti apa rece la dus si agatati prosoape umede in camera copilului.
  • Cel mic ar trebui sa bea cat mai multe lichide (apa la temperatura camerei).
  • Asezati-l cu trunchiul mai sus fata de restul corpului.
  • Daca este cazul, administrati medicamentele prescrise de medic (ex: supozitoare cu cortizon sau spray cu epinefrina).

Cand trebuie sa va adresati medicului?

In cazurile minore, starea celui mic se va imbunatati imediat daca veti respecta masurile de mai sus. Adresati-va medicului imediat dupa un prim astfel de atac pentru a va pregati pentru eventualitatea repetarii lor. Studiile indica predispozitia repetarii unor astfel de atacuri in cazul celor care au suferit deja unul.

In cazurile severe, cand in ciuda administrarii de cortizon  insuficienta respiratorie se mentine, sunati imediat la urgente.

Complicatii posibile

Pseudocrup este de cele mai multe ori inofensiv, exista insa si riscul extinderii spre urechea medie, trahee sau plamani. In cazul unui atac bacterian este posibila si declansarea unei pneumonii.

Cum pot fi evitate astfel de atacuri?

Ca masuri generale, trebuie sa acordati atentie unei alimentatii sanatoase si echilibrate, sa respectati un regim de viata sanatos, cu multa miscare in aer liber pentru fortificarea sistemului imunitar al celor mici. In cazul copiilor care sufera in mod repetat de astfel de atacuri, pregatiti-va o trusa cu medicamente de prim-ajutor.

O alta masura preventiva este folosirea unui umidificator, in special in anotimpurile reci. De asemenea, parintii trebuie sa evite sa fumeze in locuinta.