Sforaitul la copii

Sforaitul la copii

Studiile internationale arata ca intre 21-37% din copii sufera de tulburari de somn si aproximativ 9% dintre sugari si copii sforaie. Conform estimarilor unul din cinci copii afectati de sforait, sufera de apnee de somn. In unele cazuri, tulburarile de respiratie din timpul noptii sunt atat de severe pentru bebelusi incat le afecteaza dezvoltarea. Peste jumatate din toti copiii cu varsta intre 1 si 4 ani sforaie ocazional, in timp ce opt procente din acestia sforaie in fiecare noapte. Odata cu inaintarea in varsta, creste si numarul celor care sforaie in mod obisnuit: de la 6 % in randul bebelusilor de un an al 13% in randul copiilor de patru ani. Se pare ca baietii sforaie mai des decat fetele.

Semnal de alarma

Sforaitul reprezinta un semnal de alarma pentru un somn cu probleme. Copiii care nu sunt odihniti, nu se pot concentra, fapt care le afecteaza performanta scolara. Asa cum reiese din studiile americane si germane, numarul copiilor cu probleme de performanta scolara din grupul copiilor care sforaie este de 30,6%, respectiv dublul fata de grupul de control, unde procentul este de numai 16,3%.

Oboseala de peste zi, hipermobilitatea si aspectul palid sunt mai frecvente in randul copiilor care sforaie, comparativ cu cei care reusesc sa doarma fara probleme in timpul noptii. Copiii care sforaie se confrunta si cu o predispozitie crescuta la infectii, sufera mai des de tuse cronica, de raceli si otite.

Cauze

Cauza sforaitului nocturn poate fi un blocaj la nivelul cailor respiratorii, spre exemplu ca urmare a cresterii in dimensiuni a amigdalelor faringiene, respectiv asa-numitii polipi. Greutatea excesiva poate cauza probleme respiratorii.

De asemenea, si fumatul pasiv in randul copiilor se numara printre cauzele sforaitului in randul copiilor: daca parintii fumeaza in jurul copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani, riscul bebelusului de a avea probleme precum sforaitul, creste cu 60 de procente.

Terapie

Sforaitul poate fi tratate deseori prin eliminarea polipilor. Daca se observa si o crestere in dimensiune amigdalelor, acestea pot fi indepartate partial cu ajutorul laserului. Operatia de indepartare a amigdalelor palatine poate fi realizata si in randul pacientilor mai mici de cinci ani. O parte din tesutul amigdalelor este retinut pentru a putea sa joace in continuare rolul de protectie impotriva agentilor patogeni.

Daca observati ca bebelusul Dvs. sforaie, amintiti acest fapt cu ocazia urmatoarei vizite la medicul pediatru. Acesta va efectua un examen ORL pentru a stabili cauzele exacte. In cazul copiilor care sforaie in mod regulate, se recomanda si un consult din partea medicului ortodont.