Alege farmacia

Otita medie seroasa

Otita medie seroasa

Otita medie seroasa poate afecta persoanele de orice varsta. Printre simptomele tipice ale acestei boli se numara senzatia de presiune, durerea la nivelul urechii si scaderea auzului. Boala nu este transmisibila, iar tratamentul existent este eficient cu sanse bune de vindecare. In articolul de mai jos va prezentam modul in care puteti identifica o Otita medie seroasa – in comparatie cu o otita medie- si cum o puteti trata medicamentos dar si cu ajutorul catorva metode naturiste.

Cum se manifesta Otita medie seroasa ?

De regula, otita medie seroasa se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • In primul rand, otita medie seroasa este insotita de senzatia de presiune in ureche. Pacientii descriu si prezenta unor zgomote auriculare.
  • Ulterior apar si durerile auriculare in urechea afectata. Durerea este surda si profunda, in interiorul urechii.
  • Un alt simptom tipic: scaderea auzului pe partea afectata. In cazul copiilor mici, afectarea auzului pe termen mai lung poate conduce la o intarziere a dezvoltarii vorbirii.
  • Daca este afectata membrana timpanului, este posibila o secretie auriculara tulbure.
  • Deseori, otita medie seroasa este provocata de o infectie a cailor respiratorii si este insotita de simptome precum stari febrile, dureri de membre, tuse, nas congestionat.

Lichidul auricular

In cazul otitei medii seroase, urechea medie (cavitatea timpanica) se umple cu lichid (secretie). Cavitatea timpanica reprezinta spatiul de legatura dintre urechea interna si externa si ii revine sarcina de a transporta spre urechea interna undele acustice din exterior, prin vibratiile produse la nivelul casutei timpanului.

In urechea interna se afla organul propriu-zis de auz, cohleea (melcul membranos). Prin prezenta lichidului in cavitate timpanica, undele nu mai pot fi transmise catre urechea interna, fapt care conduce la reducerea auzului.

Durerile care insotesc otita medie seroasa

In plus, nu mai functioneaza corect echilibrul presiunii cu tuba auditiva (trompa lui Eustachio). Tuba auditiva este un canal care face legatura intre nazofaringe si urechea medie.

Echilibrarea presiunii care poate fi restabilita prin inchiderea gurii si obturarea narilor reprezinta o manevra de deschidere a tubei auditive si eliminarea presiunii aerului din urechea mediana. Atunci cand mecanismul este afectat de prezenta lichidului in urechea mediana, cresterea presiunii provoaca dureri in urechea mediana.

Cum apare otita medie seroasa ?

Lichidul din cavitatea timpanica se formeaza pe fondul unei probleme de ventilatie a urechii mediane si a tubei auditive. In cazul copiilor, cea mai frecventa cauza este formarea de adenoizi (polipi) in tesutul glandular din spatiul nazofaringian. Sunt afectate glandele amigdalelor faringiene, care nu trebuie confundate cu amigdalele palatine. Deseori, acesti polipi inofensivi sunt descoperiti numai dupa ce au provocat otita medie. Prin problemele de ventilatie, se modifica celulele mucoasei urechii medii, si incep sa produca secretii dense in cantitate mai mare.

Asadar, otita medie seroasa nu este o boala contagioasa.

Inflamatia tubei auditive la adulti

La adulti, otita medie seroasa apare de cele mai multe ori pe fondul unei infectii virale a sinusurilor (rinita sau sinuzita). Mucoasa se inflameaza si apar problemele de ventilatie ale urechii mediane. Apare si secretia tubei auditive, etapa premergatoare a otitei medii seroase.

Alte cauze ale otitei medii seroase

Alergiile si deviatiile de sept se pot numara printre cauzele otitei medii seroase.

In foarte putine cazuri si numai in cazul adultilor, problemele de ventilatie se datoreaza tumorilor (Carcinoame) dezvoltate la nivelul mucoasei din spatiul nazofaringian.

Defectele congenitale, cum sunt despicaturile labiale si palatine creeaza un cadru propice pentru dezvoltarea otitei medii seroase.

Durata de vindecare pentru otita medie seroasa?

Facem diferenta intre forma acuta a otitei medii seroase, cea care se manifesta spontan si care, de regula, dureaza mai putin si forma cronica (pe termen lung). In cazul copiilor, sunt obisnuite evolutiile cronice, recurente la interval de cateva luni. De-a lungul timpului se modifica si compozitia secretiei, care devine mai densa si se scurge cu dificultate.

In cazul adultilor, care sufera de otita pe fondul unei infectii virale, simptomele dispar de la sine dupa cateva zile sau saptamani.

Otita medie seroasa– contramasuri

In special cand sunt afectati copiii care nu pot descrie simptomele, este necesar sa apelati la un medic. Acesta va putea efectua o otoscopie si va stabili in ce masura exista secretii auriculare sau alte probleme la nivelul timpanului.

In plus, medicul va evalua variatiile de presiune a casutei timpanului ("timpanometrie") si va stabili gravitatea otitei medii seroase. De asemenea, se va efectua si un test auditiv.

Prin examinarea spatiului nazofaringian se poate stabili si eventuala prezenta a polipilor care pot reprezenta cauza declansatoare a otitei.

Cum se trateaza otita medie seroasa ?

Odata diagnosticata, otita medie seroasa este tratata in functie de cauza care a provocat-o.

O Otita medie seroasa declansata pe fondul unei infectii virale, se retrage de la sine in 2-4 saptamani, cu o tendinta buna de vindecare.

Pentru ameliorarea simptomelor pot fi administrate picaturi si sprayuri nazale antiinflamatoare, dar si medicamente expectorante. Se reduce astfel presiunea aplicata pe sinusuri si durerile scad in intensitate. Pot fi administrate si antinevralgice daca este cazul.

Otita medie seroasa la bebelusi si copii

Si in cazul copiilor se recomanda asteptarea, deoarece si in cazul unei otite medii seroase cronice, datorate polipilor, aceasta se retrage de la sine in cateva luni.

Se recomanda insa aplicarea masurilor antiinflamatorii mentionate mai sus.

Daca insa este pus in pericol auzul, se recomanda interventia medicului pentru evitarea afectarii dezvoltarii vorbirii. De asemenea, se recomanda interventia medicala si in cazul otitei medii seroase recurente.

Paracenteza ca terapie pentru Otita medie seroasa

Pentru reducerea presiunii, in cadrul unei interventii chirurgicale, se realizeaza o sectiune in membrana timpanului ("paracenteza"), lichidul este aspirat si este montat un tub de drenaj.

Este vorba de un tub subtire, realizat din metal sau plastic, prin care este eliminat lichidul auricular acumulat, pana la restabilirea aerisirii normale a urechii medii.

Ulterior, tubul este indepartat de medic sau se desprinde de la sine.

Tratament cu tub de drenaj- aspecte de retinut

In timpul terapiei este foarte important sa evitati patrunderea apei in tub, deoarece s-ar putea forma o infectie. Pentru inot, atat medicii pediatrii cat si specialistii ORL recomanda purtarea de dopuri pentru urechi.

De asemenea, exista si exercitii fizice care trebuie evitate atata timp cat este montat tubul de drenaj.

Zborurile cu avionul

Datorita presiunii sporite a aerului, se recomanda evitarea zborurilor atunci cand suferiti de otita medie seroasa. Discutati cu medicul curant pentru orice nelamuriri.

Interventii chirurgicale

Daca este constatata prezenta polipilor, acestia pot fi indepartati printr-o interventie numita adenotomie. In plus, pot fi indepartate si amigdalele inflamate. In aceeasi sedinta poate fi realizata si paracenteza (timpanotomia), si poate fi montat un tip de drenaj. Interventia poate fi realizata in ambulatoriu.

Metode naturiste pentru tratarea otitei medii seroase

In special, daca aveti de-a face cu o forma usoara de Otita medie seroasa si a unei forme temporare pe fondul unei infectii virale, la recomandarea medicului specialist ORL, puteti apela la unele metode naturiste pentru a grabi vindecarea.

Pentru dezumflarea sinusurilor nazale, apelati la urmatoarele trucuri:

  • Picaturi nazale sau sprayuri nazale
  • Inhalatii cu vapori
  • Terapia cu lumina rosie
  • Spalaturi nazale

Uleiurile eterice cu miros de eucalipt, de molid sau pin au efect antiinflamator si expectorant si sunt ideale pentru folosirea in inhalatiile cu vapori.

Tratament homeopatic impotriva otitei medie seroasa

In cazul otitei medii seroase, tratamentul homeopatic poate veni numai in completarea tratamentului conservator.

Discutati cu medicul curant in legatura cu posibilitatea de a folosi sarurile Schüßler® ca metoda complementara pentru tratamentul otitei medii seroase.

De asemenea, va recomandam sa solicitati sfatul medicului si in cazul osteopatiei pe fondul unei otite medii seroase.

Otita medie sau otita medie seroasa ?

Diferentierea intre otita medie si otita medie seroasa poate fi destul de dificila. Deseori, Otita medie seroasa se formeaza ca urmare a unei otite medii.

Otita medie consta intr-o infectie de natura bacteriana sau virala a membranei mucoase a urechii medii, care este insotita de simptome precum febra, frisoane, stare generala alterata si dureri.

In cazul durerilor auriculare foarte puternice, care se mentin sau se intensifica timp de peste 2 zile si a secretiilor de lichid din urechi sau a scaderii auzului, consultati medicul.

Medicul poate prescrie un tratament cu antibiotice pentru tratarea otitei medii.

Produse
Articole similare
Hipoacuzia afecteaza viata in cuplu
Orice relatie intre parteneri de bazeaza pe comunicare. Din diferite motive insa, uneori comunicarea...
Citeste
Otita de baie
Soarele straluceste si parca ne cheama la mare. Atentie insa: apa poate ajunge in urechi si poate pr...
Citeste
Tehnici pentru deblocarea urechilor înfundate
Urechea are trei secţiuni: urechea externă, medie şi internă, fiecare jucând un rol unic în auz. Tim...
Citeste
Comandă