Sangerarile intermenstruale

Sangerarile intermenstruale

Ciclul menstrual la femeile neinsarcinate, aflate la varsta fertilitatii apare la intervale de trei-cinci saptamani. Pe langa aceste cicluri, sunt posibile si sangerari intermenstruale, care pot avea numeroase cauze, unele inofensive insa altele periculoase. Sangerarile intermenstruale trebuie tratate cu seriozitate, iar cauzele acestora trebuie clarificate cu medicul ginecolog.

Sangerarile intermenstruale

Sangerarile intermenstruale pot sa difere in intensitate, de la cateva picaturi la sangerari care se mentin pe o perioada mai lunga. Asa –numitul spotting este acea sangerare maronie, care se observa la cateva zile inainte de menstruatie, la mijlocul ciclului sau la momentul ovulatiei.

Daca sangerarile intermenstruale de scurta durata se repeta, in functie de varsta, medicul ginecolog va stabili posibilitatea existentei unei sarcini, cautand apoi cauzele organice in zona vaginala, a uterului, a ovarelor, sau a cauzelor de ordin hormonal, metabolici sau psihosomatici.

Sangerarile usoare, rosu aprins imediat dupa contactele sexuale indica ruperea unui vas de sange, spre exemplu in vagin. Administrarea de estrogen in astfel de cazuri poate fi benefica.

Sangerare intermenstruale: indicatori pentru cancer?

Sangerarea intermenstruala poate indica si prezenta unei afectiuni canceroase a colului uterin. In stadiul incipient al acestui tip de cancer, tesutul afectat este indepartat. Daca insa cancerul este intr-un stadiu mai avansat, uterul este indepartat complet, iar procedura este urmata de radioterapie sau / si chemoterapie.

Sangerarile intermenstruale sunt posibile si in situatia modificarii maligne a celulelor mucoasei uterine (cancer uterin). Tratamentul consta fie in indepartarea uterului urmata de tratament hormonal si radioterapie, fie in indepartarea uterului (si a nodulilor limfatici daca este cazul), urmata de radioterapie.

Asa cum spuneam, sangerarile intermenstruale au uneori cauze organice care trebuie tratate cu seriozitate. Astfel, sunt posibile sangerari datorate inflamtiilor, in cazul inflamatiei cronice a endometrului (mucoasa uterina), respectiv endometrita. Infectiile acute ale tuburile falopiene sau a ovarelor pot pune in pericol viata pacientelor. Se recomanda consultarea de urgenta a unui medic atunci cand sangerarile intermenstruale sunt insotite de dureri abdominale puternice, de febra si stare generala proasta.

in cazul in care cauza consta intr-o infectie bacteriana, medicul va prescrie cel mai probabil antibiotice. Sangerarile intermenstruale care persista pentru o perioada mai lunga de timp apar deseori ca urmare a prezentei unor fibroame benigne (mioame) pe peretele uterin sau pe peretele exterior.

Prezenta chisturilor ovariene poate fi si ea indicata de sangerarile intermenstruale permanente si apar ca urmare a unor dereglari hormonale. Foliculii maturi nu se desprind intr-unul sau mai multe cicluri si formeaza chisturi. Tratamentul indicat ete de cele mai multe ori hormonal.

Tulburarile hormonale – cauze frecvente ale sangerarilor intermenstruale

Iata cateva dintre cauzele inofensive care se ascund in spatele sangerarilor intermenstruale:

  • Sangerarea de ovulatie: Aceasta sangerare usoara si scurta dureaza intre 1-3 zile si se produce in momentul ovulatiei. Cauza este scaderea nivelului de estrogen chiar inaintea ovulatiei. Pentru a stabiliza nivelul hormonal in cazul unei sangerari de ovulatie, este posibila administrarea de pilule contraceptive sau tratamentul cu estrogen respectiv preparate de gestagen-estrogen la mijlocul ciclului menstrual.
  • Spotting: inainte sau dupa sangerarea menstruala ca urmare scaderii corpilor galbeni (corpus luteum) (sangerare pre-menstruala) sau a intarzierii formarii corpilor galbeni (sangerare post-menstruala): corpii galbeni sunt produsi dupa ovulatie si produc la randul lor cantitati mici de estrogen si in special progesteron (hormonul corpus luteum). Tulburarea hormonala poate fi ajustata printr-un tratament hormonal cu preparate de gestagen. Cu toate acestea, este posibil ca sangerarile sa se datoreze unori tumori sau formatiuni aparute in uter sau inflamatii in pelvis.
  • Sangerari la inceputul administrarii pilulei contraceptive cu continut scazut de estrogen: administrarea de mini-pilulei (preparat gestagen cu dozaj scazut), injectia de trei luni sau dupa montarea spirale, toate acestea pot conduce la sangerari intermenstruale.
  • Sangerarea de nidatie: apare odata cu fixarea unui embrion in mucoasa uterina, respectiv la 7- 10 zile dupa ovulatie. De cele mai multe ori, sangerarile de nidatie nu pot fi observate din exterior.