Rubeola – pericol major pentru copiii nenascuti

Rubeola – pericol major pentru copiii nenascuti

Rubeola este de regula inofensiva in randul copiilor. Deseori trece neobservata, deoarece nu prezinta simptome vizibile. Pentru femeile gravide si copiii nenascuti ai acestora, pericolul este major. Rubeola este una dintre bolile infectioase ale copilariei, fiind cauzate la fel ca si rujeola si varicela, de virusi, fara a fi insa la fel de contagioasa. Transmiterea se realizeaza prin caile respiratorii, prin stranut, tuse sau vorbire. Pana la declansarea bolii, trec insa 14-21 de zile. Persoanele bolnave sunt contagioase si cu o saptamana inainte dar si dupa aparitia infectiei. La jumatate din infectiile aparute in copilarie, boala trece neobservata, deoarece simptomele sunt aproape insesizabile.

Care sunt simptomele care ar putea aparea?

De cele mai multe ori boala incepe cu simptome similare racelii, cum ar fi tusea si coriza, eventual inflamatii ale tesutului conjunctiv. Ganglionii din regiunea gatului se umfla si incep sa devina durerosi. Dupa una sau doua zile apare si eruptia cutanata in spatele urechilor, care se extinde pe intreaga fata, pe gat, pe brate si pe picioare, iar apoi pe intregul corp.

Copiii fac febra, iar eruptia este uneori insotita de mancarime: de cele mai multe ori insa nici nu se simt bolnavi. Eruptia dispare dupa doua sau trei zile. Dupa infectie, imunitatea se mentine pe viata.

Cum stabileste medicul diagnosticul?

Medicul incearca sa stabileasca diagnosticul pe baza tabloului clinic al copilului, fapt care nu este intotdeauna foarte simplu, deoarece rubeola poate fi confundata cu alte boli ale copilariei, in special la inceput, cum ar fi scarlatina sau pojarul.

Modul de tratare

Nu exista un tratament specific. Sunt tratate simptomele ivite.

Complicatii

Printre complicatiile rare, care insa devin mai frecvente odata cu inaintarea in varsta, se numara inflamatii la nivelul urechilor, la nivel cerebral si articular. Pericolul este major pentru femeile insarcinate: infectiile transmise prin placenta pot provoca anomalii grave pentru fat (probleme cardiace, pierderea auzului, a vazului, retard mintal) si de asemenea pot cauza pierderi de sarcini sau nasteri premature. Frecventa si gravitatea difera in functie de momentul infectiei din timpul sarcinii. Pericolul major se inregistreaza in primele patru luni de sarcina.

Important:

  • Un copil infectat nu trebuie sa intre in contact cu o femeie gravida care nu a suferit in trecut de rubeola sau care nu este vaccinata.
  • Femeile cu probleme de fertilitate trebuie sa solicite realizarea unui test de sange pentru stabilirea prezentei anticorpilor impotriva rubeolei si a unei vaccinari daca este cazul.

Sarcina si rubeola

In cazul in care exista suspiciuni ca o femeie gravida (nevaccinata) ar fi intrat in contact cu o persoana infectata, sau ca ar fi deja infectata, este necesara realizarea imediata a unui test de sange. Daca rezultatele sunt pozitive, se recomanda administrarea imediata a unui preparat special cu anticorpi. 

In plus se pot efectua controale pentru a stabili daca s-a produs si infectarea fatului, prin metoda biopsiei corionice (revelarea de tesut din placenta) sau prin amniocenteza. Incepand din saptamana 22 de sarcina, poate fi testat si sangele din cordonul ombilical. Aceste controale pot fi efectuate doar de specialisti cu experienta.

Masuri preventive

O protectie eficienta consta in vaccinarea inca din copilarie, atat pentru fete cat si pentru baieti. Vaccinul antirubeolic este disponibil in combinatie cu vaccinurile impotriva rujeolei si oreionului. De regula, se administreaza intre lunile 12- 15 de viata dar atunci cand un copil urmeaza sa fie introdus intr-un colectiv de copii, vaccinarea ROR poate avea loc incepand din luna a 9-a de viata. Urmatoarele vaccinari se realizeaza la 7-8 ani (clasa a I a), iar la 14 ani, in clasa a VIII a se vor revaccina numai fetele.

Important:

Pentru ca nu exista limita de varsta, vaccinarea poate fi recuperata oricand. In plus, vaccinarea MMR se recomanda in unitatile prenatale si de asistenta cat si a celor de sugari si ingrijire a copiilor.