https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Coriza: cauze și tratament

13 Nov. 2014
Coriza: cauze și tratament

Coriza este enervantă – nimic nu mai are miros, nimic nu mai are gust, nu mai reușim să dormim și căutam întruna batiste. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să treceți mai repede peste astfel de stări și să vă bucurați din nou de o respirație ușoară.

Coriza (rinita) este o inflamație a mucoasei nazale provocată de exemplu de viruși. De regulă, mucoasa nazală și gâtul funcționează ca o barieră a corpului împotriva agenților patogeni. Atunci când mucoasa nazală suferă însă, când este slab irigată cu sânge sau uscată, virușii au liberă trecere. Mucoasa afectată începe să secrete mai mult mucus la început este transparent și apos, apoi gălbui și tot mai dens. În plus, mucoasa se umflă și respirația este îngreunată, fiind afectat atât mirosul cât și simțul gustului.

Care sunt cauzele corizei?

Majoritatea persoanelor se gândesc la răceală sau alergie atunci când începe să le curgă nasul. Există însă și alte cauze.

Infecții

De cele mai multe ori, coriza este provocată de o infecție virală cum ar fi rinovirusul sau virusurile gripale. Această coriză acută „comună” durează de regulă între opt și zece zile, fiind deseori însoțită și de alte simptome de răceală cum ar fi tuse și dureri guturale.

Alergiile

Tot mai multe persoane suferă de corize alergice, care reprezintă o reacție exagerată a sistemului nostru imunitar la anumite proteine care se regăsesc în polenul plantelor. De îndată ce polenul ajunge în ochii sau nasul persoanelor alergice, sistemul imunitar o ia razna – ochii lăcrimează, nasul curge. „Suspecții de serviciu” în cazul corizelor alergice sunt copacii care înfloresc timpuriu, cum ar fi mesteacănul, alunul, gramineele. Coriza alergică mai poate fi activată și de blana de animale, praf, mucegai, alimente sau medicamente.

Coriza cronică

Coriza cronică este provocată de poluarea aerului, fumat, anumite medicamente, consumul de alcool sau de obstrucțiile nazale cum ar fi sept nazal strâmb, polipi sau tumori. Bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții pot provoca simptome cronice, fără o menținere constantă și spontană, de cele mai multe ori durează câteva ore.

Polipi

Proeminențele mucoasei nazale se numesc polipi – aceștia se formează, spre exemplu, ca urmare a unei inflamații cronice a mucoasei nazale. Respirația pe nas și simțul mirosului sunt puternic afectate. De cele mai multe ori, aceste proeminențe găzduiesc adevărate colonii de bacterii fapt ce provoacă apariția corizei.

Coriza provocată de medicamente

O formă dureroasă a corizei este cea provocată de folosirea regulată a spray-ului nazal. Majoritatea acestor spray-uri conțin așa-numite simpto-mimetice, care decongestionează mucoasa nazală. Însă prin folosirea prelungită a acestor mijloace, efectul devine invers, respectiv mucoasa nazală devine inflamată. Apelarea repetată la sprayul nazal creează un cerc vicios.

Complicațiile corizei

Coriza poate provoca uneori complicații mai grave, consultul medical devenind inevitabil. Atunci când mucoasa nazală se umflă foarte mult iar secrețiile din sinusuri nu se pot scurge, avem de-a face cu o sinuzită (inflamație a sinusurilor), care este însoțită de dureri puternice de cap și febră. În cazul copiilor, coriza poate provoca și o infecție a urechii medii, deosebit de dureroasă. În cazul sugarilor și a copiilor foarte mici, simpla coriză poate fi problematică, deoarece aceștia respiră aproape exclusiv pe nas, fapt îngreunat de coriză. De aceea, se va evita ingestia de alimente care ar putea deteriora rapid starea generală.

Coriza – iată cum o puteți combate

De cele mai multe ori coriza este inofensivă și se tratează de la sine, în special atunci când mențineți corpul activ și îl sprijiniți în procesul de recuperare. Se recomandă solicitarea asistenței medicale și a unui tratament mai riguros în următoarele cazuri:

  • Atunci când simptomele se prelungesc mai bine de 7 zile
  • Atunci când resimțiți durere în zona capului, a frunții, în urechi și în maxilar
  • Atunci când faceți febră mare
  • Atunci când sunt afectați sugarii sau copiii mici
  • Atunci când tușiți puternic sau prezentați dificultăți în respirație

Reacțiile corecte

Cel mai important este aportul suficient de lichide. Beți minim 2 chiar 3 litri de lichide/zi. Asigurați un climat propice în cameră: evitați încăperile prea calde sau prea uscate, acestea vor agrava starea mucoasei. Instalați un umidificator sau așezați prosoape ude pe calorifer. Evitați încăperile cu fum și supraîncălzite!

Medicamente

Spray-urile nazale și picăturile constituie o bună metodă de tratament pentru a controla coriza. Acestea decongestionează mucoasa și vă asigură un somn odihnitor. Unele dintre acestea conține așa-numite simpto-mimetice. Încercați să le folosiți pentru un interval cât mai scurt posibil, deoarece puteți dezvolta corize medicamentoase. Înainte de administrarea acestor medicamente celor mici, consultați obligatoriu medicul: acestea pot afecta inima și sistemul circulator al celor mici. De aceea, se recomandă folosirea de spray-uri nazale și picături speciale destinate celor mici.

Apelați la preparatele care umezesc mucoasa nazală și astfel o decongestionează, mucusul devine mai lichid și este eliminat mai ușor. Aceste preparate conțin sare marină, sare Emser naturală. Atunci când secrețiile devin vâscoase și greu de eliminat, apelați la preparate cu acetilcisteină, ambroxol sau ingrediente din plante cum ar fi iedera, pătlagina, cimbrul și pinul.

Inhalări împachetări, clătiri

Băile de aburi cu mușețel, săruri minerale sau nalbe reprezintă și ele o bună metodă de tratament pentru a combate coriza. Inhalatoarele oferă un avantaj în comparație cu metoda clasică a prosopului așezat peste cap și anume se evită iritarea ochilor, deoarece aburii sunt aplicați doar peste nas și gură. Spălările nazale cu apă cu sare au și ele efect de decongestionare și eliminare a mucusului.

De asemenea, vă mai puteți așeza în pat cu pieptul învelit, provocând transpirația. Puteți menține căldura pe piept cu prosoape simple sau cu cartofi fierți, zdrobiți așezați în prosop. Somnul odihnitor vă va însănătoși!

Hidratare x 3

Beți ceaiuri de plante și împușcați doi iepuri dintr-o lovitură: ceaiul cald va subția mucusul, și în plus veți beneficia de proprietățile vindecătoare ale plantelor. Încercați o infuzie de fenicul, salvie, coada șoricelului sau coacăze uscate. Sucul de soc face și el minuni. Îl puteți bea simplu sau adăugat în ceaiuri. Supa de pui ajută și ea – este hrănitoare și vă hidratați în același timp!

Metode homeopate

Homeopatie combate coriza cu ceapă, Silur (Euphrasia officinalis) sau Floare de ochi și soluție salină. Pentru copii se recomandă în special socul negru.

Presopunctura în tratarea corizei

Yintang, este un punct de presopunctură deosebit de important în tratarea corizei, aflat exact în punctul dintre sprâncene. Dacă însă este prea dureros, alegeți punctul 4 al intestinului gros, aflat între degetul mare și indicator. Apăsați punctul timp de două până la trei minute, cu o intensitate suportabilă și repetați procedeul după o jumătate de oră.

Măsuri preventive

Mențineți sănătatea sistemului imunitar printr-o alimentație echilibrată și mișcare în aer liber. Dormiți într-o încăpere rece, bine aerisită și cu un nivel suficient de umiditate. Mențineți umiditatea mucoasei nazale, hidratați-vă suficient, faceți inhalații dacă este cazul. Curățați-vă nasul în mod corect: Mențineți apăsată o nară și suflați prin cealaltă. Folosiți batistele de hârtie o singură dată.

Comunități