Endometrioza: simptome, diagnostic si tratament

Endometrioza: simptome, diagnostic si tratament

Endometrioza reprezinta o afectiune benigna a uterului, care consta in dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapeteaza peretii interni ai uterului, in cu totul alta parte decat la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge pana la plamani, maduva spinarii si chiar la creier. Cauza endometriozei nu a fost stabilita cu exactitate, si reprezinta una din cauzele infertilitatii. Endometrioza este cea de-a doua boala a uterului ca frecventa. Diagnositcarea este dificila, deoarece simptomele sunt deseori considerate a fi simptome ale menstruatiei.

Tabloul clinic poate fi foarte amplu si nespecific, motiv pentru care diagnosticarea intarzie uneori. Amploarea simptomelor nu depinde in mod obligatoriu de gravitatea endometriozei. Iata cateva dintre cele mai frecvente simptome:

  • Dureri abdominale si dureri de spate care uneori pot iradia si in picioare. Dureri asociate cu activitatea sexuala, dureri asociate cu controalele ginecologice
  • Sangerari menstruale puternice si neregulate
  • Crampe vezicale si intestinale, dureri in timpul mictiunii si defecatiei
  • Sangerari ciclice vezicale si intestinale, tuse ciclica
  • Infertilitate

Un aspect tipic al endometriozei este intensitatea ciclica a simptomelor care creste si apoi scade. Punctul maxim se inregistreaza la 1-3 zile inainte de inceperea sangerarii si scad odata cu inaintarea menstruatiei. In functie de localizare, simptomele se pot manifesta foarte necaracteristic sau pot aparea in mod permanent.

Cum este stabilit diagnosticul?

Medicul va stabili mai intai istoricul medical al pacientei pentru a determina simptomele. Odata cu controlul ginecologic de palpare pot fi observate eventualele formatiuni prezente in vagin. Adesea, acest control este urmat de o ecografie. In functie de rezultate, pot fi recomandate si alte controale, cum ar fi rezonanta magnetica. Pentru o diagnosticare clara este nevoie de o biopsie a tesutului, care poate fi realizata numai printr-o laparoscopie.

Ce tratamente exista?

In cazul endometriozei care nu este insotita de durere si care nu prezinta semne de avansare, tratamentul poate fi chiar omis. Insa, in general, se opteaza pentru inceperea cat mai devreme a tratamentului pentru evitarea disconfortului. Tratamentul difera in functie de localizare, de varsta pacientei si de dorinta sau nu de a avea copii. In principiu, exista posibilitati de tratament medicamentos si chirurgical, care pot fi aplicate separat sau pot fi combinate.

Medicamente

Diferiti hormoni pot intrerupe sau pot reduce ciclul menstrual si ovulatia, pentru a evita formarea de membrana mucoasa in uter. Astfel tesutul endometrului se opreste din dezvoltare si avansare. Un criteriu pentru selectarea acestor preparate consta in evaluarea efectelor secundare, deoarece de multe ori acestea nu pot fi trecute cu vederea. Tratamentul hormonal este folosit in cazurile mai putin grave de endometrioza, cu dezavantajul ca dupa incheierea tratamentului, tesutul endometrului isi va relua dezvoltarea. De cele mai multe ori, tratamentul hormonal este combinat cu interventia chirurgicala. Tratamentul medicamentos presupune si medicamente analgezice insa doar pe termen scurt, fara a trata cauzele durerii.

Tratamentul chirurgical si combinat

In cazul endometrioezei avansate sau a unei infertilitati conditionata de endometrioza, tratamentul chirurgical este de cele mai multe ori pe primul plan. Tesutul endometrului este tratat cu laser si indepartat. De cele mai multe ori este suficienta o interventie laparoscopica, fara a fi necesara o sectiune abdominala. De regula, interventia chirurgicala este urmata de 3-6 luni de tratament hormonal. Cele mai bune rezultate se obtin in urma unor astfel de terapii combinate, iar infertilitatea provocata de endometrioza este depasita in marea majoritate a cazurilor. Reaparitia endometriozei nu poate fi insa exclusa. In plus, dupa o sarcina intensitatea endometriozei scade in cele mai multe din cazuri.

Prevenirea endometriozei

Potrivit studiilor disponibile in prezent, prevenirea endometriozei nu este posibila, insa pacientele pot contribui la o diagnosticare cat mai timpurie a acesteia, imbunatatind semnificativ sansele de vindecare. Femeile care se confrunta cu dureri menstruale ar trebui sa se adreseze din timp medicului ginecolog, in ciuda opiniei populare potrivit careia ciclul menstrual trebuie sa fie insotit de dureri!