Emfizem pulmonar

Emfizem pulmonar

Emfizem pulmonar

Emfizemul pulmonar reprezinta o afectiune difuza a plamanilor, caracterizata printr-o distensie a alveolelor cu distrugerea peretelui lor.

Cum se manifesta emfizemul?

Dat fiind faptul ca emfizemul reprezinta urmarea unei boli pulmonare prelungite, simptomele si disconfortul sunt pe masura. Dispneea este tipica, la inceput in timpul unei activitati, ulterior si in starile de repaus. Este posibila si tusea.

Ca urmare a respiratiei amplificate, care se manifesta printr-o frecventa sporita si zgomote specifice, cavitatea toracica se deformeaza. In sange nu mai ajunge suficient oxigen, astfel ca pacientii incep sa aiba un aspect cianotic (colorarea in albastru a buzelor, unghiilor si a mucoaselor), greutatea corporala incepe sa scada si sunt mai predispusi infectiilor.

Urmarea emfizemului: insuficienta cardiaca

Ca urmare a distrugerii tesutului alveolar, sunt distruse si vase de sange, fapt care rezulta intr-o crestere a presiunii asupra sistemului circulator pulmonar. Ventriculul drept trebuie sa pompeze mai mult si, prin urmare, se ingrosa din ce in ce mai mult. Treptat cordul nu mai face fata, devine flasc, creste in dimensiuni, iar sangele se acumuleaza in circulatia sistemica.

Aceasta insuficienta cardiaca dreapta conduce, printre altele la edemul picioarelor, ascite si congestie hepatica si stomacala.

Stabilirea diagnosticului

Pe langa antecedentele medicale si simptomele, exista anumite modificari tipice pe care medicul le poate auzi la palparea si ascultarea plamanilor. Important nu numai pentru diagnostic, ci si pentru terapie este testul functiei pulmonare (spirometrie). Plamanii umflati pot fi vazuti usor in radiografie sau in imaginile obtinute cu ajutorul tomografiei toracice.

Tratament

Tratamentul se concentreaza asupra stoparii inaintarii bolii si crearea unor conditii acceptabile de viata pentru pacient, deoarece modificarile produse la nivelul plamanului nu sunt reversibile. Printre cele mai importante masuri se numara evitarea stricta a fumatului, a mediului toxic si a substantelor care declanseaza alergii. La acestea se adauga gimnastica respiratorie, inhalatiile , masajele de percutie, medicamentele pentru inhalatii sau sub forma de tablete urmate de terapia cu oxigen (minim 16 ore /zi). In faza terminala este necesara ventilarea artificiala cu ajutorul unei masti sau furtun.

Interventia chirurgicala este rareori necesara

In cazuri izolate sunt necesare masuri chirurgicale, spre exemplu o reducere a volumului sau un transplant pulmonar in cazul pacientilor tineri. Tratamentul medicamentos trebuie urmat cu strictete, trebuie evitate infectii (ex. cu ajutorul vaccinarii) si in cazul in care totusi se produc, trebuie tratate rapid si consecvent. Pacientul trebuie sa se deprinda sa recunoasca din timp deteriorarea starii si sa solicite tratamentul.

Printre celei mai importante simptome in cazul bolilor pulmonare se numara tusea, expectoratia, necesarul de medicamente si valori peakflow in scadere (valorile de expirare). Se recomanda instruirea pacientului in acest sens. Modificarile pulmonare nu sunt reversibile, astfel ca prognoza este influentata puternic de modul in care evolutia poate fi incetinita si complicatiile evitate. In principiu, speranta de viata si calitatea vietii sunt puternic afectate.