Ce ne dezvaluie urina despre starea noastra de sanatate

Ce ne dezvaluie urina despre starea noastra de sanatate

Analizarea urinei ca metoda de diagnosticare este folosita inca din Antichitate. Pe langa culoare, transparenta si miros era testat si gustul. Astfel, diabetul zaharat a fost diagnosticat deja inca din secolul al 17-lea ("urina dulce").

Ca urmare a progresului tehnic pe care l-a cunoscut medicina, simpla investigare a urinei si-a pierdut astazi din importanta. Cu toate acestea, modificarile semnificative intervenite in urina eliminata pot conduce la detectarea timpurie a anumitor afectiuni, daca acesteia i se adauga controalele medicale adecvate.

Urina este formata in materie de 95% din apa, iar restul de 5% din uree si electroliti precum creatinina, acidul uric si alti acizi, vitamine, hormoni si coloranti. 

Alcatuirea urinei se poate schimba in functie de diferiti factori si poate deveni perceptibila prin aspect si miros.

 

Urina foarte inchisa la culoare

Culoarea urinei se modifica in functie de cantitatea de lichide consumate. Cu cat consumam mai multe lichide, cu atat urina va fi mai deschisa la culoare. Asadar, o urina foarte deschisa la culoare, aproape transparenta va indica un consum suficient de lichide.

Daca insa culoarea urinei aminteste mai degraba de o nuanta de chihlimbar sau are chiar o culoare maronie, este un semn ca ar trebui sa cresteti cantitatea de lichide consumate. Daca urina continua sa aiba o culoare inchisa in ciuda cresterii cantitatii de lichide consumate, recomandam sa consultati un medic. 

 

Urina foarte deschisa la culoare

Modificarile de culoare ale urinei pot avea diferite cauze: consumul anumitor alimente, administrarea de vitamine sau medicamente, sau eventuale afectiuni.

 • transparent: urina transparenta indica un consum ridicat de lichide. Insa consumul lichidele consumate in cantitati mari pe fondul unei stari de sete permanenta poate indica prezenta diabetului zaharat. In cazuri izolate, cauza pentru eliminarea unei cantitati mari de urina transparenta poate fi diabetul insipid. In cazul acestei afectiuni, rinichii nu pot concentra urina.
 • Galben neon: Administrarea de doze mari de vitamina B2 poate induce urinei o culoare galben –neon. Aceasta culoare este inofensiva si dispare odata cu sistarea administrarii preparatului.
 •  Portocaliu –maroniu: Culoarea portocalie sau chiar maronie a urinei poate indica un consum insuficient de lichide, insa si anumite afectiuni hepatice sau biliare. De asemenea, administrarea antibioticului Nitrofurantoina poate colora urina intr-o nuanta maronie. 
 • Rosie: urina rosie indica prezenta sangelui in urina (hematurie), sau efectele consumului de sfecla rosie sau a murelor in cantitati mari. De asemenea, urina rosie poate sa apara si in urma unor accidentari musculare. In astfel de cazuri, proteina musculara numita mioglobina coloreaza urina in rosu. Alte cauze care ar putea explica culoarea rosie a urinei: administrarea antibioticului Rifampicina sau prezenta tulburarii metabolice porfirie.
 • Maronie spre neagra: Medicamentele cu substantele active L-Dopa sau alpha-Metildopa pot colora puternic urina. Printre cauzele mai putin frecvente ale colorarii urinei se numara afectiunea metabolica alcaptonurie, dar si o anumita forma de cancer de piele (melanom malign) in stadiu avansat.
 • Verde sau albastra: Urina de culoare verde sau albastra este posibila in conditii mai rare si este cauzata de administrarea de medicamente precum Amitriptilina, Indometacin, Mitoxantron sau Propofol, preparate multivitamine, afectiuni genetice sau infectii.

 

Urina tulbure? La doctor!

Persoanele sanatoase au urina clara. Atunci cand urina devine tulbure este un indiciu al prezentei unei infectii sau afectiuni sau nivelul tractului urinar. Aspectul tulbure al urinei este dat de prezenta bateriilor, a eritrocitelor sau a leucocitelor. Puroiul (posibil in cazul unei infectii a pelvisului renal) sau lipidele (in cazul sindromului nefrotic) pot conferi urinei o culoare alba.

 

Urina spumoasa

Urina spumoasa indica prezenta proteinelor in urina (Proteinurie). In unele cazuri, acest aspect este inofensiv si apare in cazul persoanelor tinere, in conditii de stres, de solicitare fizica sau stare febrila.

Cu toate acestea, cauzele urinei spumoase ar trebuie clarificate de un medic deoarece in cazul multor boli renale, rinichii se confrunta cu o pierdere a functiei de filtrarea a proteinelor si eliminarea acestora prin urina.

 

Urina mirositoare

Urina proaspata este aproape inodora. Mirosul specific apare abia ulterior in urma descompunerii bacteriilor. Mirosul intepator trecator poate sa nu ascunda nici un simptom sever, si apare in urma consumului anumitor alimente cum ar fi sparanghel, ceapa sau usturoi.

Daca insa mirosul neobisnuit persista, poate indica prezenta unei infectii si ar trebui clarificate cauzele de catre un medic. Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale mirosului neplacut al urinei:

 • Amoniac: In cazul anumitor infectii urinare provocate de anumite bacterii, dar si in cazul deficitului de vitamina D, urina poate avea un miros asemanator amoniacului. 
 • Miros dulceag/ acetona: In cazul aparitiei asa-numitelor ketone, urina are un miros dulceag sau acru, care aminteste de mirosul specific acetonei. Cauzele ar putea fi un diabet zaharat netratat, o tare febrila, epuizare fizica, carente alimentare prelungite, starile postoperatorii. 
 • Alcoolic: In cazul dependentei de alcool, urina poate avea un miros specific de alcool. 
 • Sulfuros: In urma consumului de sparanghel, urina poate avea trecator un miros sulfuros. La fel si consumul de ceapa si usturoi pot induce urinei un miros neplacut, sulfuros.
 • Miros de peste: in cazul tulburarilor de metabolism precum trimetilaminuria, organismului ii lipseste o anumita enzima a ficatului. Substanta trimetilamina care are un puternic miros de peste nu poate fi descompusa si este eliminata, printre altele, prin urina. In cazul femeilor, acest miros perceput in timpul mictiunii, poate indica prezenta unei infectii a zonei genitale.