Ce este sindromul Tourette?

Ce este sindromul Tourette?

Numele dateaza din anul 1885 si provine de la neurologul francez Dr. Georges Gilles de la Tourette, care a descris pentru prima data simptomele. Sindromul Tourette (TS) este o tulburare neuro-psihiatrica, a carei caracteristica principala consta in ticurile de care sufera cei afectati. Ticurile constau in miscari necontrolate, rapide, spontane si puternice, care apar mereu sub aceeasi forma, in mod individual sau in serie.

Sunt posibile atat ticuri motrice (spasme musculare), cat si ticuri vocale, care pot sa varieze in frecventa, tip si localizare. Simptomele pot sa dispara uneori timp de cateva saptamani sau luni si sa reapara mai tarziu. Tulburarea apare in anul sapte sau opt de viata insa cel mai frecvent inaintea implinirii varstei de 21 de ani. In cazul unora dintre cei afectati, ticurile dispar complet, la altii insa se manifesta pe tot parcursul vietii. Ticurile motrice pot sa difere de la clipit, strangerea umerilor si grimase. Ticurile vocale difera de la balbait, cuvinte obscene (coprolalie), repetarea de vocale auzite recent (ecolalie), sau manifestarea de gesturi obscene (copropraxie).

Cauzele sindromului 

Cauzele acestui tulburari nu sunt cunoscute inca. Rezultatele cercetarilor ar indica o eventuala problema metabolica a substantelor chimice (neurotransmitatori) in creier.