Ce este boala oaselor fragile?

Ce este boala oaselor fragile?

Osteogeneza imperfecta (OI) este cunoscuta si sub denumirea de boala oaselor fragile, deoarece oasele persoanelor diagnosticate cu aceasta boala se sparg la fel de usor precum sticla. Osteogenesis imperfecta (denumire in limba engleza) inseamna "formarea incompleta a oaselor" si are ca trasatura principala tendinta crescuta la fracturile osoase. Copiii afectati sufera uneori fracturi chiar inainte de nastere.

Cauza fracturilor

Cauza acestei boli consta intr-un defect genetic in metabolismul colagenului. Colagenul reprezinta elementul de baza pentru toate tipurile de tesut, deoarece asigura suportul si stabilitatea la nivelul osului, pastrand in acelasi timp elasticitatea tesutului conjunctiv. Cei afectati nu produc suficient colagen. Din cauza lipsei de colagen, oasele nu au suficienta rezistenta, se pot deforma si se fractureaza la cea mai mica presiune.

Evolutia bolii oaselor fragile

Unii pacienti care sufera de boala oaselor fragile nu sunt constienti de starea lor pana tarziu in anii maturitatii, in timp ce altii sufera atat de multe fracturi in copilarie, incat nici nu pot invata sa mearga. Deseori fracturile devin mai putin frecvente dupa varsta pubertatii.

In timpul vindecarii unor astfel de fracturi osoase, se formeaza o cantitate exagerata de material osos, intr-un timp prea scurt, astfel ca deformarile osoase in punctele de fractura sunt aproape inevitabile. Aceste deformari pot restrictiona sever libertatea de miscare a pacientilor cu osteogeneza imperfecta.

Oamenii de stiinta disting diferite clase de severitate:

Tipul 1: Oasele se fractureaza foarte repede, dar se refac normal.

Tipul 2: Primele fracturi se produc deja in perioada intrauterina. Copilul ajunge rareori in al doilea an de viata.

Tipul 3: Deformarile spinale severe impun pacientului o viata in scaunul cu rotile.

Simptomele

Boala afecteaza si alte tesuturi care contin tesut conjunctiv in structura lor. Prin urmare, boala oaselor fragile se poate extinde si la nivelul pielii, tendoanelor, muschilor, ligamentelor si al altor tipuri de tesut.

O slabiciune a tesutului conjunctiv poate fi recunoscuta, de exemplu, prin vergeturi sau varice.

Pe langa slabirea tesutului conjunctiv, boala oaselor fragile se manifesta si prin urmatoarele simptome:

• Probleme pulmonare si respiratorii

• Hematoame dupa lovituri usoare

• Deformarea membrelor, a gatului si a craniului

• Scolioza (curbura coloanei vertebrale)

• Deformarea conica a corneei

• Laxitatea musculaturii

• Hiperextensia articulatiilor

• statura mica

• probleme de auz

Diagnosticul osteogenezei imperfecta

De regula, diagnosticul bolii oaselor fragile este stabilit in urma unei analize a colagenului din tesutul conjunctiv. Pe baza unei radiografii, specialistul poate recunoaste "oasele fragile", prin structura lor aproape transparenta, care au un aspect mult mai alb si dens comparativ cu persoanele sanatoase.

Ecografia prenatala face posibila vizualizarea oaselor deformate in uter.

Diferitele forme de terapie a bolii oaselor fragile

Intrucat simptomele bolii oaselor fragile sunt foarte diferite, nu exista recomandari de tratament universal valabile. Boala este ereditara, se manifesta pe durata intregii vieti, iar in prezent nu poate fi vindecata.

Cu toate acestea, exista diferite abordari terapeutice care conduc la o imbunatatire a starii pacientului si la stabilizarea afectiunii. Aceasta include - in afara de prevenirea fracturilor noi - tratamentul cu medicamente utilizate pentru osteoporoza. Acestea sunt concepute in asa fel incat conduc la o crestere a densitatii osoase si o prevenire a noilor fracturi.

Ingredientele active folosite in tratamentul impotriva osteogenezei imperfecta includ:

• bifosfonati

• calcitonina

• calciferol

• fluoruri

Dieta alimentara ca parte a tratamentului

Chiar si o dieta echilibrata poate sprijini terapia bolii oaselor fragile.

In special calciul si proteinele sunt esentiale pentru regenerarea osoasa. De exemplu, calciul se gaseste in mod special in nuci si in produsele lactate. Proteinele superioare se regasesc in alimente precum tonul si oua.

In plus, este esential consumul suficient de vitamina D, care se gaseste in cantitati mari in peste si in ciuperci. Vitamina D3, care este importanta pentru formarea osoasa, este generata doar prin expunerea pielii la razele solare.

Antrenarea musculaturii ca supliment la terapie

Un aspect important in toate masurile terapeutice impotriva bolii oaselor fragile este pregatirea unei musculaturi pentru sprijinul organismului. Cu toate acestea, antrenamentul musculaturii trebuie realizat in asa fel incat sa nu existe riscul altor fracturi.

Tipurile de miscare pentru pacientii diagnosticati cu boala oaselor fragile includ inotul, gimnastica, aquaboxing si exercitiile izometrice in care muschii sunt alternativ tensionati si eliberati. Miscarile neobisnuite ar trebui efectuate, de preferinta, numai sub supravegherea fizioterapeutilor sau a antrenorilor experimentati.