Ce este arahnofobia?

Ce este arahnofobia?

Cine nu cunoaste frica sau repulsia fata de paianjeni, aceste insecte rapide, cu multe picioare. Unii chiar se tem sa nu fie atacati noaptea de paianjeni. Cand aceasta frica se transforma in panica, avem de-a face cu o fobie.

Frica de paianjeni se numara printre cele mai frecvente „fobii specifice” (indreptate impotriva unui anumit obiect). Daca este analizata obiectiv, aceasta frica este nejustificata, deoarece paianjenii sunt adevarati distrugatori de insecte, jucand deci un rol benefic in casa, gradina si culturile noastre. Cercetatorii au stabilit ca in Europa centrala, pe o suprafata de patru mii de metri patrati traiesc aproximativ 1,5 milioane de paienjeni. De-a lungul unei veri, acestia reusesc sa distruga aproximativ 1500 kg de insecte. Astfel, daca nu ar exisa paienjeni, insectele ar devora intregi culturi.

Si frica de a fi intepati de paienjeni este relativ nefondata. Dintre paienjenii comuni, numai paianjenii de apa si cei galbeni cu sac pot provoca intepaturi dureroase, care la randul lor nu au efecte pe termen lung.

Care este cauza fricii fata de paianjeni?

Se pare ca frica este provocata de miscarea acestora, care este rapida si imprevizibila dar si a formei corpului, atat de diferita de cea a omului si este asemanatoare cu frica fata de serpi. Cu cat corpul animalului este mai diferit de cel al omului, cu atat este mai puternica teama fata de acesta.