Ce este agorafobia?

Ce este agorafobia?

Agorafobia reprezinta o tulburare de anxietate de spatiile deschise. Se numara printre fobii si reprezinta o frica fata de un anumit obiect respectiv situatie. Folosirea corecta a termenului (Agora, greaca = piata, spatiu public de adunare) pare sa fie neclara pentru multi, fiind deseori confundata cu frica de spatii inguste (claustrofobie). Agorafobia descrie frica fata de adunarile de oameni si de spatiile largi, pe care cei care sufera de agorafobie incearca sa le evite, temandu-se ca nu se vor putea retrage suficient de repede in cazul unei situatii penibile sau periculoase.

Definitia a suferit modificari

Agorafobia a fost definita in trecut ca frica fata de pietele si spatiile publice sau strazile largi, mai exact de adunarile de oameni, de public. Potrivit unei definitii de detaliate, stabilita in urma acumularii de cunostinte medicale, agorafobia include si frica de a se afla intr-o situatie penibila sau periculoase, frica de simptome ale organismului considerate periculoase, frica de a nu se putea retrage la timp si de a pierde controlul.

Astfel, in prezent, agorafobia este folosita pentru a descrie urmatoarele anxietati:

  • Frica de spatiile largi, alei, strazi (goale), sali, biserici, hale etc. insa rareori ca indiciu al unei boli.
  • Frica si evitarea anumitor situatii neplacute sau considerate periculoase pentru persoana in cauza, temandu-se de un atac de panica: frica de a pasari propria locuinta (singur), de a merge la cumparaturi, la munca etc.
  •  
  • Folosirea anumitor obiecte pentru calmarea acestor stari de frica: o persoana insotitoare, obiecte simbolice de protectie, precum bastoane sau alte obiecte familiare precum caruciorul copiilor, caruciorul de cumparaturi, animalul de companie, colturi „sigure” pentru evacuare aflate in apropierea usilor, ochelari de soare etc.