Boli transmise de capuse

Boli transmise de capuse

La nivel mondial sunt cunoscute aproximativ 650 de tipuri de capuse. In Europa, cea mai raspandita este capusa comuna, Ricinus ixodes, cunoscuta pentru bolile pe care le poate raspandi. Printre bolile pe care le poate transmise se numara meningoencefalita de vara (FSME) si borelioza lyme care pot avea urmari grave. Daca o capusa este infectata cu un astfel de agent patogen, este suficienta o intepatura pentru transmiterea acestor boli la om. Borelioza este cea mai frecventa boala transmisa de la capusa la om.

 

Cat de mare este riscul de imbolnavire?

Riscul cel mai mare se inregistreaza in intervalul dintre primavara si toamna, deoarece acesti paraziti devin activi numai la temperaturi de peste 10 grade Celsius.

Nu fiecare capusa este purtatoarea aceluiasi patogen: cel mult cinci procente sunt purtatoare de virus FME si aprox. 20 de procente transmit bacteriile care provoaca borelioza- fapt pentru care aceasta din urma este mai raspandita.

 

Meningoencefalita de vara (FSME)

Meningoencefalita de vara (FSME) reprezinta o boala virala a sistemului nervos central (ZNS). Boala debuteaza cu simptome similare gripei, precum starile febrile, durerile de cap si de membre. In aproximativ 10% din cazuri, stare febrila lipeste si boala trece in a doua faza, mai periculoasa, care presupune inflamatia nervilor si instalarea meningitei.

Protectia prin vaccin impotriva FSME: O protectie eficienta impotriva FSME consta vaccinarea timpurie care consta din trei vaccinuri. Primele doua sunt administrate la distanta de o luna si ultimul dupa noua luni. In aceasta perioada, organismul dezvolta anticorpii necesari combaterii virusului FSME si este astfel protejat impotriva capuselor infectate. Protectia este asigura in procent de 90% deja dupa al doilea vaccin. Dupa administrarea celui de-al treilea vaccin, protectia asigurata este de 98-99%. Este necesara reimprospatarea vaccinarii la intervale de 3-5 ani.

 

Borelioza Lyme

Borelioza lyme este provocata de bacteriile borrelia si reprezinta cea mai frecventa boala transmisa de capuse. In prezent, in Europa nu exista nici un vaccin impotriva acestei boli, deoarece se inregistreaza diferite sub-tipuri.

Simptome: dupa cateva zile, in jurul intepaturii de capusa se formeaza o roseata circulara, mai decolorata in centru. In astfel de cazuri, se recomanda prezentarea de urgenta la medic pentru prescrierea unui antibiotic. Acest pas este important pentru a evita cronicizare bolii.

 

Comparatie intre diferitele boli

Boala:

Borelioza Lyme

FSME (meningoencefalita de vara)

Agent patogen

Bacteria: Borrelia Burgdorferi

Virus: virusul FSME

De unde provin agentii patogeni?

O treime din capuse sunt purtatoare ale acestei bacterii –indiferent de zonele de risc

Europa

Vaccinare

Nu

Da

Tratament antibiotic?

Da

Nu

Cum recunoastem boala ?

Inrosire circulara in jurul intepaturii

Simptome asemanatoare gripei, precum durerile de cap, de membre

Ce organe sunt afectate?

Pielea, articulatiile, muschii, sistemul nervos, inima

Dureri la nivelul nervilor

 

Cum ne putem proteja impotriva capuselor ?

In timpul plimbarilor in natura, purtati intotdeauna imbracaminte care sa nu permita accesul capuselor direct la piele, asadar: pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga.

Capusele se pot prinde de imbracaminte, in cautarea unui loc pentru a patrunde in piele. Controlati-va pielea imediat la intoarcere, in special zonele cu piele subtire: axile, zona inghinala, zona din spatele genunchilor.