Femeile proceseaza durerea altfel decat barbatii

 Femeile proceseaza durerea  altfel decat barbatii

Creierul feminin si hormonii sexuali 

Diferentele cognitive intre creierul feminin si cel masculin sunt puternic afectate de prezenta hormonilor sexuali. Femeile au competente cognitive diferite de barbati: memoreaza mai bine evenimentele cotidiene, au o dexteritate mai mare in miscarea precisa  a degetelor, au limbajul ai dezvoltat, au atentie distributiva, dar memoria spatiala este mai slaba.

La barbati testosteronul influnteaza dezvoltarea aptitudinilor spatiale si a rationamentului matematic. La femei fluctuatiile hormonale in timpul ciclului menstrual si al menopauzei influenteaza memoria, limbajul si dexteritatea. Astfel, in a doua jumatate a ciclului menstrual, dupa ovulatie, concentratiile crescute de estradiol conduc la scadere abilitatilor spatiale si la cresterea aptitudinilor lingvistice si manuale. Modificarile hormonale din menopauza conduc la  tulburari emotionale si la diminuarea moderata a memoriei.

Femeile proceseaza durerea  altfel decat barbatii

Durerea afecteaza diferit barbatii si femeile. Un rol important in aceasta diferentiere il joaca hormonii, pragul de perceptie al durerii  dar si diferentele psihologice si culturale. Hormonii estrogeni reduc toleranta la durere si scad pradul de perceptie al durerii, comparativ cu testosteronul care creste ambii parametrii. Femeile au o sensibiliate mai mare la durere decat barbatii iar statisticile arata ca durerea cronica este mai frecventa la femei. Astfel, femeile se plang mai des de durere, cauta ajutor mai rapid pentru durerea lor si scapa mai repede de durere. Analiza raspunsului la analgezice arata de asemenea diferente intre cele doua sexe: femeile raspund mai bine la analgezice opioide iar barbatii raspund mai bine la analgezicele obisnuite (paracetamol).

Reactia la medicamente este diferita la femei

Diferentele fiziologice intre femei si barbati influenteaza reactiile la administrarea medicamentelor, care sunt diferite la cele doau sexe, in ceea ce priveste efectele terapeutice, dozele si modul de adminstrare cat si  reactiile adverse ale acestora. Astfel, femeile au o sensibilitate mai mare la anumite medicamente, respectiv se inregistreaza o eficienta crescuta a acestora la femei  (beta-blocante, opioide, anumite antidepresive si antipsihotice) si in acelasi timp au o rata mai mare a reactiilor adverse la anumite medicamente comparativ cu barbatii (ex: riscul de aritmii la medicamente care prelungesc intervalul QT) 

Dozele pentru acelasi medicament pot sa fie diferite la femei si la barbati, avand in vedere absorbtia, distributia, metabolizarea si eliminarea diferita a medicamentelor la cele doua sexe. Femeile au greutatea corporala mai mica, tranzitul intestinal mai lent, activitatea enzimatica intestinala mai slaba si eliminarea prin rinichi mai lenta . 

Biodisponibilitatea medicamentelor la femei, respectiv eficacitatea acestora, poate fi influentata de particularitatile fiziologice feminine. Femeile secreta mai putin acid gastric comparativ cu barbatii, ceea poate influenta eficacitatea medicamentelor care necesita mediu acid pentru absorbtie (anumite antibiotice, antimicotice, calciu etc). Cunoasterea acestor aspecte poate preveni scaderea eficacitatii tratamentului, prin administrarea medicamentelor respective cu o bautura acida sau in timpul mesei.Abosrbtia poate fi scazuta pentru anumite medicamente (metoprolol, teofilina)  in cazul unui tranzit intestinal mai lent.

Intervalul dintre mese si administrarea unor medicamente este de asemenea diferit la femei. Din cauza unui timp mai mare necesar pentru golirea stomacului la femei (golirea gastrica intarziata), pentru medicamentele care trebuie administrate ‘’ pe stomacul gol ’’  femeile ar putea avea nevoie de un interval mai mare intre alimentatie si aceste medicamente.

Femeile au alta predispozitie la boli decat barbatii

Predispozitia pentru boli este diferita la cele doua sexe.Femeile au mai multe sanse decat barbatii de a dezvolta depresie, sindrom de colon iritabil, migrena, scleroza multipla, poliartrita reumatoida, afectiuni ale tiroidei, hepatita sau cataracta. In schimb, barbatii sunt mai predispusi la infarct miocardic decat femeile.

In ciuda sensibilitatii crescute la multe boli, femeile au o speranta de viata mai mare si traiesc mai mult, in mod constant, decat barbatii.