Paduchii

Paduchii

Paduchii prefera parul

Au o dimensiune care nu depaseste 3 mm, prefera tamplele, zonele urechilor si a cefei, dar si barbile, sprancenele si parul de pe piept. Au nevoie de doua-trei portii de sange / zi si isi pot aduce gazdele in pragul disperarii: paduchii, caci despre ei vorbim, pot fi distrusi cu usurinta.

Ouale de paduchi, denumite si lindini, sunt prinse in firele de par. Femelele depun zilnic cate 4 oua, care dupa opt zile devin larve, isi continua evolutia si se transforma intr-o noua generatie dupa trei saptamani. Paduchii se intalnesc mai frecvent in lunile de vara, in vacanta, in tabere, in campinguri, unde intalnesc conditiile ideale pentru a se raspandi.

 

Combatere

In farmacii sunt disponibile numeroase solutii impotriva paduchilor. De retinut: este necesara protejarea ochilor, a nasului si a gurii deoarece substantele active din solutiile respective sunt foarte iritante. Printre solutiile aprobate pentru combaterea paduchilor sunt cele care contin urmatoarele substante active: aletrina, lindan, permetrin si piretrum. Dupa aplicarea solutiei, paduchii si ouale sunt indepartate din firele de par cu ajutorul unui pieptene special.

Este importanta spalarea tuturor articolelor de imbracaminte, a fetelor de pat, a jucariilor cu care intra copiii in contact la cel putin 60 de grade si aspirarea mobilierului. Articolele care nu pot fi spalate ar trebui inchise in pungi de plastic timp de 3 zile si mentinute la temperatura camerei sau mai joase pentru a asigura distrugerea paduchilor. Jucariile pot fi inchise in pungi de plastic si introduse in congelator timp de 24 de ore.

 

Important pentru parinti

Daca sunt afectati copiii care frecventeaza gradinitele sau scolile, parintii au datoria de a anunta autoritatile pentru a permite luarea masurilor necesare. Chiar si in cazul respectarii masurilor corecte de aplicare, ouale de paduchi pot supravietui, de aceea expertii din cadrul institutului Robert Koch recomanda repetarea tratamentului dupa 8-10 zile. Dupa aceasta perioada, chiar daca larvele si-au continuat evolutia nu au depus inca oua noi.

 

Alternative pentru solutiile chimice de tratare a paduchilor

Persoanele care nu suporta solutiile chimice, femeile gravide sau care alapteaza pot apela la metode naturale. Amestecati otet (5 %) cu apa in raport 1:1. Amestecati solutia si aplicati-o pe firele de par si masati scalpul. Acoperiti capul cu un prosop inmuiat in solutia de apa si otet si lasati-o sa actioneze timp de o ora.

 

Solutia de apa si otet nu va distruge paduchii si ouale insa va face mai simpla desprinderea acestora prin pieptanare. Aceasta procedura trebuie repetata timp de opt zile. Dupa 8-10 zile, scalpul trebuie verificat si reluata operatiunea daca este necesara.