Insolatia – cum ne putem proteja?

Insolatia – cum ne putem proteja?

Printre simptomele tipice ale insolatiei se numara ameteala si durerile de cap. Cititi aici cum va puteti proteja impotriva insolatiilor.

 

Cauza insolatiilor

Insolatia (helioza) apartine grupei vatamarilor provocate de expunerea prelungita la actiunea razelor solare. Deseori insolatiile se produc in urma depunerii unei efort fizic prelungit in conditiile unor temperaturi exterioare inalte. Pe de alta parte, expunerea prelungita la solar poate provoca arsuri solare, insa nu si insolatie.

Cauza insolatiei este expunerea prelungita si directa la razele solare a capului neacoperit si a cefei. Temperatura ridicata poate irita straturile si tesuturile cerebrale (meningita), iar in cazurile extreme poate provoca vatamari cerebrale permanente, edeme cerebrale sau chiar stari comatoase.

 

Simptome tipice ale insolatiei

Capul foarte rosu, durerile de ceafa, ceafa rigida, durerile de cap, ameteala se numara printre simptomele tipice ale unei insolatii. De regula, durerile de cap se accentueaza atunci cand capul este indoit in fata. La acestea se adauga ameteala, varsaturile, tinitus. In cazurile grave, sunt posibile pierderea constiintei si colapsul sistemului circulator. In cazurile extreme, este posibil chiar si decesul persoanei afectate.

De regula, temperatura corpului se pastreaza in limitele normale, poate usor mai scazuta, cu exceptia capului care este foarte fierbinte.

In special in cazul copiilor, insolatia poate fi insotita si de stari febrile.

De regula, simptomele sunt resimtite dupa cateva ore de la expunerea la soare.

 

Insolatia in cazul copiilor

Copiii sunt expusi unui risc sporit de a suferi de insolatie. Calota craniana a copiilor este foarte subtire, astfel ca poate asigura o protectie redusa impotriva soarelui. In plus, in primii ani de viata, cei mici au un par foarte rar, iar expunerea la soare este cu atat mai mare. Pe langa copii, persoanele cu parul rar ar trebui sa retina ca sunt expuse unui risc sporit de insolatie si sa se protejeze ca atare.

Copiii pot suferi de insolatie dupa orele de joaca petrecute in nisip, pe plaja, in apa sau in urma orelor prelungite petrecute in masina. Pe langa simptomele tipice, in cazul copiilor se observa si stari de agitatie si stari febrile care sunt mult mai frecvente comparativ cu persoanele adulte.

 

Tratarea corecta a insolatiilor

Daca suspectati ca o persoana sufera de insolatie, iata cateva masuri pe care le puteti lua:

  • Aduceti imediat la umbra persoana afectata. Asezati-o orizontal, cu partea de sus a corpului usor mai sus.
  • Raciti capul si ceafa cu un prosop umed sau compresa rece. Acestea nu trebuie sa fie luate direct din congelator. Temperaturile extreme ar putea dauna suplimentar starii generale.
  • Solicitati asistenta medicala de urgenta in cazul in care starea persoanei afectate nu se imbunatateste dupa cateva minute. Monitorizati persoana pana la sosirea medicilor, verificati starea constienta si respiratia.
  • Daca persoana afectata nu este constienta, asezati-o pe o parte. Daca observati ca acesta nu mai respira, aplicati masurile de resuscitare.

Odata ferit de soare, pacientul isi va reveni complet dupa cateva ore sau cateva zile. De retinut: durata unei insolatii difera de la o persoana la alta.

 

Cum va puteti proteja impotriva insolatiei?

Masura principala consta in acoperirea capului si a cefei cu o palarie atunci cand petreceti timpul in aer liber si evitarea activitatilor in timpul orelor de pranz. In timpul activitatii prelungite, nu uitati sa va asezati din cand in cand la umbra. Nu lasati niciodata copiii singuri in masina inchisa.

De asemenea, nu purtati imbracaminte excesiv de groasa pentru a permite organismului sa isi regleze singur temperatura. De asemenea, in cazul in care transpirati excesiv, asigurati-va ca beti suficiente bauturi nealcoolice pentru a va mentine hidratati.