Hemangioame

Hemangioame

Hemangioamele sunt excrescente benigne ale vaselor sangvine care apar la nivelul pielii si subcutanat. In medie, apar la un bebelus din zece in primul an de viata, iar cauzele nu pot fi stabilite intotdeauna cu exactitate. Din punct de vedere statistic, se pare ca nou-nascutii de sex feminin sunt mai des afectate de hemangioame. La momentul nasterii hemangioamele nu pot fi inca observate.

Un hemangiom apare in primele trei-patru saptamani de viata. La inceput se observa cateva puncte rosii, care insa pot creste semnificativ in dimensiune in primele luni de viata. Chiar daca aceste pete sunt inofensive si se retrag de la sine fara a lasa urme, se recomanda consultarea din timp a unui pediatru si documentarea evolutiei acestora prin fotografii.

 

Tratament

Medicul decide in fiecare caz in parte daca este necesara aplicarea unui tratament. "In cazul unui hemangiom de suprafata, cum ar fi la nivelul articulatiei mainii, se poate astepta retragerea spontana, fapt care se intampla, de regula, pana in al 5-lea an de viata", declara chirurgul pediatru. Hemangioamele de la nivelul fetei, gatului sau a zonei genitale cu evolutie rapida sunt considerate ”cazuri urgente” potrivit celor mai noi abordari, si ar trebui tratate in cateva zile de la aparitie. Exista pericolul ca acestea sa ingusteze deschideri importante ale corpului, putand sa puna chiar viata in pericol, spre exemplu daca apar in zona esofagului, a ochilor, a nasului, a gurii si a urechii. Atunci cand apar in zona genitala si anala, pot aparea complicatii suplimentare, mai ales daca pielea se irita in contact cu continutul scutecelor.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este povara psihica pe care un astfel de hemangiom il poate avea asupra copilului. In cadrul Clinicii universitare Heidelberg a fost organizat un centru de competente in care medicii dermatologi si chirurgii pediatrii decid asupra tratamentelor individuale optime pentru fiecare caz. Printre procedurile frecvente se numara inghetarea hemangiomului prin crioterapie sau tratament laser al arealului de piele respectiv.

 

Cazuri speciale

Un caz mai rar reprezinta aparitia hemangioamelor la nivelul organelor interne sau a creierului respectiv maduva spinarii. Nu exista nicio legatura cu eventualele hemangioame aparute la nivelul pielii, astfel ca de cele mai multe ori hemangioamele interne sunt descoperite intamplator. Tratamentul in astfel de cazuri este medicamentos si consta in administrarea de cortizon.

Vestea buna este ca hemangioamele sunt intotdeauna benigne, nu sunt insotite de mancarimi si nici de sangerari.