Gastrita: tratament si prevenire

Gastrita: tratament si prevenire

Un anumit procent (pana la 40 %) al ulceratiilor gastrice si duodenale se vindeca spontan, de la sine. Procesul de ameliorare este conditionat de modificarea contextului psihic-vegetativ al pacientului. Aceasta afirmatie este sustinuta de studii stiintifice, potrivit carora aproximativ 40 50% dintre pacienti au fost vindecati cu placebo (medicamente fara substante active). Eficienta medicamentelor antiacide depaseste cu putin rata de succes a medicamentelor placebo.

Tratament – gastrita acuta

 

In cazul gastritei acute de cele mai multe ori nu este necesar nici un tratament, aceasta vindecandu-se relativ rapid si fara tratament. Etapa dureroasa, acuta dureaza in jur de 24 de ore. Ca urmare a acestui interval scurt, nici nu se apeleaza la medicamente.

Atunci cand gastrita acuta este provocata de un consum exagerat de alcool spre exemplu, pacientului i se recomanda reducerea consumului de alimente pentru o perioada de minim 24 de ore. In acest rastimp, mucoasa gastrica are timp sa se refaca.

Atunci cand gastrita este provocata de administrarea de medicamente, cum ar fi cele anti-reumatice, gastrita acuta este tratata cu asa numitii inhibitori de pompa de protoni sau derivate de prostaglandina.

Tratament – gastrita cronica: tip A si B

 

Pentru tratarea anemiei cauzata de lipsa vitaminei B12, pacientului ii este administrata vitamina injectabil. Dat fiind riscul sporit de aparitie a cancerului gastric in cazul gastritei de tip A, se recomanda efectuarea examenelor endoscopice anuale, prin prelevarea de probe din mucoasa gastrica (Biopsie). In cazul gastritei de tip B (infectie Helicobacter pylori) se apeleaza la medicamente pentru distrugerea agentului patogen. Aceasta metoda poarta numele de eradicare.

Standardul curent consta dintr-o combinatie de antibiotice si inhibitori de pompa de protoni. Numai prin aceasta combinatie este posibil tratamentul, prin compare directa a agentului patogen, Helicobactor pylori. Astfel, sunt folosite:

    
  • Inhibitorii de pompa de protoni care asigura reducerea productiei acidului gastric
  •  
  • Antibiotice

Aceste substante sunt administrate timp de minim sapte zile, in caz contrar eficienta nu este asigurata. O noua gastroscopie poate fi efectuata cel devreme dupa patru saptamani. Se prevaleaza noi probe de mucoasa pentru a stabili succesul tratamentului. Daca testul de ureaza este negativ, tratamentul de eradicare este declarat eficient.

    

Tratament –gastrita cronica: Tip-C

Tratamentul eficient impotriva gastritei de tip C consta in reducerea productiei de acid gastric, pentru a permite vindecarea mucoasei gastrice, respectiv opririi extinderii leziunilor. In prezent, in acest sens sunt folositi inhibitorii de pompa de protoni.

In cazul in care pacientul consuma medicamente cunoscute ca provocand gastrita, acestea trebuie intrerupte, daca este posibil, pe durata tratamentului.

Ca tratament suplimentar in cazul declansarii gastritei de bila, se poate apela la spalari stomacale pentru a scurta timpul de contact al mucoasei gastrice cu bila. Acestea pot fi induse prin administrarea de medicamente numite prokinetice.

Masuri preventive

    

Pentru a evita de la bun inceput aparitia unei gastrite, va oferim in cele ce urmeaza cateva sfaturi:

  • Acordati atentie sanatatii dumneavoastra psiho-sociale
  •  
  • Nu consumati niciodata medicamente analgezice pe termen lung, fara reteta. Discutati dozajul si durata de administrare al acestora cu medicul dvs.!
  • Se recomanda evitarea consumului exagerat de substante care stimuleaza productia de acid gastric cum ar fi alcoolul, cafeaua, ceaiul, nicotina sau sucuri de fructe citrice