Alimentele care ne bine dispun

Alimentele care ne bine dispun

Bananele, fructele exotice precum ananasul, smochinele proaspete, papaya si avocado constituie surse de substante bioactive valoroase, vitamine si minerale dar si de buna dispozitie. Acestea contin serotonina, responsabila pentru buna dispozitie. Se recomanda in special fructele bine coapte, cu un continut mare de carbohidrati. Pe langa acestea, din cand in cand se recomanda si o bucatica de ciocolata.

Alimentele bogate in carbohidrati combat starile de proasta dispozitie 

Iarna, nivelul de serotonina din sange este scazut. Mecanismul de control difera in functie de intensitatea luminii si de durata orelor de lumina din timpul zilei. Primavara, barometrul dispozitiei creste. Cei care doresc sa stimuleze productia de serotonina, pot incerca prin alimentatie.

Din pacate, serotonina este continuta direct numai in cateva alimente. De cele mai multe ori este formata in creier din triptofan, parte componenta a proteinelor. Corpul nu poate forma singur substanta triptofan. Este necesara obtinerea acesteia din alimente. Astfel, cu cat alimentatia contine mai mult triptofan, cu atat mai bine putem produce serotonina. Iata cateva alimente care contin triptofan: alunele caju, alunele braziliene, amarant, alac, , branza, germenii de grau si produsele din boabe de soia. Pentru a asigura ca triptofanul ajunge in cantitate suficienta in creier, are nevoie si de carbohidrati suficienti. Cea mai simpla metoda: o portie de cartofi copti cu branza si verdeturi.

Ciocolata – alimentul dulce cu efect garantat 

Ciocolata este recunoscuta pentru efectul benefic pe care il are asupra dispozitiei, deoarece provoaca o crestere a nivelului de serotonina din creier. Carbohidratii prezenti in ciocolata stimuleaza productia de insulina din pancreas. Ciocolata apartine „dietei de buna dispozitie”. Insa evitati excesele. Cateva bucati va vor bine dispune, insa cateva tablete va vor ingrasa.

In plus, aminoacizii, bazele proteinelor, sunt transportati in musculatura. Exceptia este aminoacidul triptofan. Dat fiind faptul ca acesta nu este transportat, creste concentratia din sange si astfel cea din creier, fiind transformat in serotonina. Acest transmitator, deseori numit "hormonul fericirii", regleaza printre altele ritmul de somn, libidoul si temperatura corpului.