Nasterea prin cezariana la cerere – frica de nasterea naturala

Nasterea prin cezariana la cerere – frica de nasterea naturala

La nivel mondial, cezariana se numara printre cele mai frecvente interventii chirurgicale. In special in Statele Unite ale Americii, cezariana la cerere a devenit aproape un stil de viata, iar sustinatorii acestei proceduri au chiar si un moto "Preserve your lovechannel, take a caesarean!" Femeile nu vor sa riste ca nasterea naturala sa le afecteze sensibilitatea sexuala. Cererea de nasteri prin cezariana a crescut in multe tari din lume, inclusiv in Romania.  Aceste proceduri nu constituie intotdeauna o necesitate medicala.

Cerea de nasteri rapide a crescut si in China si in India, tari in care credinta nasterii copilului „sub o stea norocoasa” joaca un rol important. In America latina sumele percepute pentru astfel de interventii chirurgicale sunt semnificative. Astfel, in Rio de Janeiro aproximativ 85% din femeile instarite opteaza pentru nasterea prin cezariana.

De la interventia de urgenta …

Sectiunea cezariana este cunoscuta inca de pe vremea imparatului roman Julius Caesar (100-44 i.Chr.), fiind cunoscuta sub denumirea "Sectio caesarea". Legenda spune ca imparatul roman ar fi fost nascut prin cezariana, datorandu-i-se astfel denumirea tehnicii. Cu toate acestea, tehnica a fost perfectionata abia in secolul al 19-lea, oferindu-le cu adevarat sanse mamelor si nou-nascutilor in urma interventiei chirurgicale.

Pentru vreme indelungata, cezariana a fost efectuata numai printr-o anestezie generala si numai in situatii de urgenta, spre exemplu in cazurile in care fatul se afla intr-o pozitie periculoasa pentru o nastere naturala, in cazul nasterilor foarte lungi si dificile sau in cazul unei desprinderi timpurii a placentei.

…la interventia la cerere

In prezent, operatia de cezariana este considerata ca fiind o interventie foarte sigura. Nu doar ca urmare a tehnicilor de operatie imbunatatite, ci si pentru ca este posibila anestezierea locala a abdomenului, renuntand astfel la anestezia generala. Acest fapt constituie un argument atractiv pentru femeile care doresc sa nasca operativ, indiferent de motiv.

Posibile motive:

  • Frica de durerile nasterii sau a ranilor in zona pelvisului 
  • Nasteri anterioare traumatice 
  • La cerere in urma evaluarii riscurilor 
  • Frica fata de afectarea sexualitatii 
  • Necesitatea in functie de alegerea unui termen.