De ce simtim mancarime in zona plagilor?

De ce simtim mancarime in zona plagilor?

Vorbim de o experienta prin care am trecut cu totii. Ne accidentam in timp ce mergem cu bicicleta, in timpul barbieritului sau pur si simplu in timp ce mesterim prin casa. Mai intai resimtim o durere puternica, apoi plaga pare ca ar fi fost anesteziata. Cand se formeaza crusta deasupra plagii si incepe procesul de vindecare, resimtim o mancarime puternica in zona. Cum se explica aceasta mancarime si cum o putem depasi?

Mancarimea – un semn pozitiv 

Mancarimea unei rani nu ar trebui sa ne nelinisteasca, dimpotriva. Este un indicator al faptului ca plaga se afla in plin proces de vindecare. Organismul nostru gestioneaza o adevarata organizatie, in care fiecare celula joaca un rol si indeplineste o functie. Pentru a coordona procesele, celulele schimba intre ele substante transmitatoare. Aceste substante bio-chimice servesc drept mediu de comunicare pentru celule.

Substantele transmitatoare sunt cele care provoaca mancarimea plagii 

In cazul unei plagi, aceasta organizatie intra intr-o stare de dezechilibru. Este activat dintr-o data un numar mare de celule de reparare, care trebuie sa refaca diferite straturi ale pielii. Celulele trebuie sa se reorganizeze si sa induca un proces de vindecare cat mai rapid. Pentru a evita pierderea de sange si gradul sporit de infectie, celulele trebuie sa comunice intre ele in mod accentuat si in primul rand repede. Dat fiind faptul ca plagile sunt foarte sensibile, ele sunt iritate de substantele transmitatoare, de unde rezulta si mancarimea.

Cum putem combate mancarimea?

Desi este tentant sa dam curs mancarimii si sa scarpinam plaga, ar trebui sa ne abtinem. In caz contrar, bacteriile ar putea patrunde in plaga inca nevindecata si ar putea provoca o infectie. Mancarimea poate fi combatuta prin aplicarea unei comprese reci. Astfel, celulele nervoase vor transmite creierului senzatia de rece si nu mancarimea.