Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Primele semne de răceală? Ce trebuie să faceți

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 15 Dec. 2023
Primele semne de răceală? Ce trebuie să faceți

Răceala ne vizitează de câteva ori pe an. Deja ştim să identificăm primele semne pe care corpul le transmite atunci când contractăm diferite virusuri responsabile pentru răceala comună sau viroză. Nu există un medicament care poate trata răceala, aşadar putem apela la câteva strategii naturale, care contribuie la ameliorarea simptomelor şi chiar la vindecare mai rapidă.

Strănut, rinoree şi congestie nazală, stare de oboseală şi de rău, durere în gât şi dificultăţi la înghiţire. Aşa începe răceala comună, dar este suficient să resimţiti doar o parte dintre aceste simptome pentru a demara strategia de atac.

Consumaţi mai multe lichide, preferabil calde

Corpul are nevoie de apă şi lichide pentru a-și îndeplini toate funcțiile esențiale, inclusiv lupta împotriva infecțiilor. Fără suficientă apă, corpul experimentează simptome de deshidratare, care pot agrava o răceală. Lichide de consumat: apă, supă de pui sau de legume, ceaiuri calde cu lămâie, ghimbir, miere, ceai kombucha şi alte băuturi fermentate.

Odihniţi-vă

În ciuda tendinţei de a munci mai mult, atunci când simţim primele semne ale răcelii, pentru a contracara zilele potenţial mai puţin productive, specialiştii recomandă odihnă încă de la început. Cel puţin 7 ore de somn pe noapte vor oferi sistemului imunitar cele mai bune șanse de a lupta împotriva infecției. 

Gestionaţi stresul

Stresul are un efect negativ asupra sistemului imunitar, împiedicând funcţionarea sa în parametri normali. Gestionaţi stresul, pentru a facilita un răspuns imun optim, prin: meditaţie, tehnici de respiraţie, un duş sau o baie caldă înainte de somn.

Mai multă vitamina D şi vitamina C

Nu vă închideţi în casă de la primele semne de răceală. Încercaţi să vă expuneţi la soare şi faceţi mişcare în aer liber, pentru a ajuta organismul să sintetizeze cât mai multă vitamina D. Dacă cerul este înnorat sau nu aveţi ocazia de a fi afară la orele potrivite, luaţi suplimente cu vitamina D. Pe de altă parte, vitamina C poate fi obţinută din citrice, mere, ardei, spanac şi alte legume cu frunze verzi. Ambele susţin funcţionarea sistemului imunitar şi pot reduce incidența, severitatea sau durata răcelii comune, pe lângă alte beneficii pentru sănătate.

Mâncaţi echilibrat

Alegeţi alimente bogate nutritiv, care nu îngreunează sistemul digestiv. De exemplu: legume de toate culorile, în special cele roşii şi portocalii, dar şi cele cu frunze verzi, leguminoase, fructe, cereale integrale, lactate fără grăsimi, carne slabă, ouă, nuci şi seminţe. Evitaţi: fast food, prăjeli, zahăr şi dulciuri procesate. Consumaţi miere, propolis şi mestecaţi căpăceală de albine pentru efectul antiinflamator, decongestionant şi antioxidant al produselor apicole.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități