Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii Raceala si gripa. Afectiuni respiratorii

Cum te poate ajuta farmacistul să gestionezi simtomele gripei?

Maria Cical
de Maria Cical
Farmacist | 17 Oct. 2023
Cum te poate ajuta farmacistul să gestionezi simtomele gripei?

În numai 2 zile de la contractarea virusului gripal te vei confrunta cu simptome de gripă: febră, dureri de cap, dureri în gât, oboseală, tuse seacă, dureri musculare.

Pare din scurt, este brusc, dar 48 de ore reprezintă perioada medie de incubație pentru virusul gripal. Unele persoane pot experimenta simptome chiar mai repede, în numai 24 de ore, în timp ce altele abia după patru zile. 

În concluzie, nu va dura mult de la contractare până când vei începe să te simți rău. Iată ce soluții ai la îndemână pentru a te simți mai bine și a ține sub control simptomele. Maria Cical, farmacist Farmacia Vaflomia, explică ce te poate ajuta.

  • Paracetamol: indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate ușoară și moderată, precum și în tratamentul simptomatic al stărilor febrile.
  • Ibuprofen şi pseudoefedrină: acţionează asupra simptomelor de gripă, cum ar fi febră, durere în gât, durere de cap şi congestie nazală.
  • Antihistaminice: pot ajuta la ameliorarea secrețiilor nazale, a strănutului și a tusei seci.
  • Medicamente care suprimă tusea (cunoscute ca antitusive): pot fi utilizate pentru a ameliora o tuse seacă.
  • Medicamente care elimină excesul de secreții de la nivelul mucoaselor (cunoscute sub numele de expectorante și mucolitice): ele pot ameliora tusea productivă.
  • Decongestionante spray sau un spray nazal cu soluție salină pentru nasul înfundat: ajută la fluidizarea și eliminarea secrețiilor și a mucusului.
  • Medicamente antiseptice pentru zona oro-faringiană: se pot utiliza pentru inflamații și infecții ale cavității orale și faringiene.
  • Frecții: activează circulația locală a sângelui și au efect rubefiant, decongestionând țesuturile subiacente locului aplicării. Se recomandă pentru combaterea durerilor musculare cauzate de gripă. Datorită acțiunii sinergice a componentelor, ameliorează disconfortul muscular, accelerează sistemul imunitar și combat simptomele infecțiilor virale, contribuind la reconfortarea și fortifierea organismului.
  • Medicamente antivirale: sunt recomandate numai persoanelor cu risc de complicații grave din cauza gripei. Acest grup cu grad ridicat de risc include persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, femeile însărcinate, copiii mici și persoanele cu anumite afecțiuni medicale. Se eliberează pe bază de prescripție.
  • Probiotice: vă pot ajuta să vă mentineți sănătatea intestinală și sistemul imunitar. Cercetările arată că probioticele pot reduce șansele de a te îmbolnăvi de o infecție a căilor respiratorii superioare.
  • Vitamina C: poate reduce durata și severitatea simptomelor gripei. Un gram pe zi poate nu doar să prevină boala, ci și să diminueze simptomele bolii. Se recomandă vitamina C sub formă de suplimente, deoarece ca să luăm din legume și fructe, ar trebui să mâncăm 3-4 kilograme pe zi.
  • Vitamina D: ajută la reducerea simptomelor gripei și la scurtarea acesteia. Persoanele cu niveluri mai scăzute de vitamina D sunt mai susceptibile să se îmbolnăvească.
  • Zinc: este un mineral esențial pentru organism, ce poate ajuta la reducerea duratei simptomelor gripei.

La final, îți reamintim cum te poți proteja de gripă. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de îmbolnăvire. Spală-te pe mâini cu săpun, timp de 40 – 60 de secunde, în special după tuse, strănut, contact cu suprafețe comune (clanțe, bările din transportul public, cărucioarele de la supermarket). Evită contactul cu persoanele care prezintă simptome de gripă sau înceacă să menții o distanță de 1 metru. Încearcă să nu îți atingi ochii, nasul, gura  înainte de a-ți igieniza mâine deoarece sunt căile de intrare a virusului în corp. Implementează obiceiuri de viață sănătoasă.

Află mai multe informații despre vaccinarea antigripală aici.

Maria Cical
Maria Cical
Farmacist

Farmacist, Farmacia Vaflomia, Galați

Comunități