https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii Răceală și gripă. Afecțiuni respiratorii

Am răcit. Merg la serviciu?

25 May. 2021
Am răcit. Merg la serviciu?

Situația medicală existentă la nivel mondial de peste un an a permis adaptarea multor companii şi instituții publice la noile necesități de lucru de la distanță. În același timp, există domenii profesionale în care prezența fizică la serviciu este absolut necesară. Cum acționăm atunci când suntem răciți, pentru a ne menaja organismul şi, mai ales, pentru a nu ne contagia colegii?

Atenție la simptomele răcelii

Răceala este caracterizată prin următoarele simptome clasice: rinoree şi congestie nazală, strănut, durere în gât, dureri sinusale, de cap şi musculare. Pot evolua gradual spre tuse, frisoane, transpirație şi letargie, uneori însoțită de o stare subfebrilă sau febră ușoară. În funcție de severitatea lor, veți putea lua decizia de a sta acasă, pentru câteva zile, până la ameliorare, sau nu. Atunci când simțiți o ușoară usturime în gât, rinoreea nu este abundentă şi puteți respira liber, nu aveți frisoane, iar starea generală este bună, puteți merge la serviciu.

Durerile de cap, musculare, transpirația şi starea generală alterată sunt semnale că organismul are nevoie de odihnă, iar performanța profesională poate fi afectată. În acest caz, se recomandă repaos la domiciliu. Dacă aveți senzație de greață şi vomă, nu mergeți la serviciu. De asemenea, o temperatură de peste 37° C este o atenționare că trebuie să rămâneți acasă, până la minimum 24 de ore după ce febra a trecut.

Răceala este contagioasă?

Răceala reprezintă o infecție virală respiratorie, contagioasă cu până la două zile înainte de debutul simptomelor, după ce acestea s-au instalat şi până la ameliorarea lor. Așadar, puteți împrăștia virusul înainte de primele semne clare de viroză, însă odată ce acestea devin evidente este cazul să luați măsuri pentru a limita răspândirea. Rămâneți la domiciliu dacă nu vă simțiți bine.

Dacă prezența la serviciu este obligatorie, păstrați distanța față de colegi, purtați mască, tușiți sau strănutați în batiste de unică folosință, pe care să le aruncați apoi la gunoi, nu vă atingeți fața, igienizați frecvent mâinile şi suprafețele pe care le atingeți. Urmați aceleași măsuri de precauție şi față de membrii familiei.   

Remedii pentru răceală

  • Odihnă minimum 8 ore pe noapte;
  • Hidratarea cu apă, ceaiuri cu miere şi supe calde este esențială, întrucât fluidifică secrețiile şi permite o respirație mai ușoară, decongestionând natural căile aeriene;
  • Consumul de fructe bogate în vitamina C: citrice, kiwi, fructe de pădure şi de legume proaspete bogate în antioxidanți, cu rol antiinflamator: roșii, legume cu frunze verzi susțin vindecarea şi scad inflamația;
  • Utilizarea de decongestionante nazale şi antiinflamatoare nesteroidiene: paracetamol şi ibuprofen, cumpărate din farmacii.

Comunități