Alege farmacia

Reguli de sanatate pe intelesul copiilor

Reguli de sanatate pe intelesul copiilor Una din provocările aduse de pandemia de coronavirus este modalitatea de protejare a copiilor și faptul că regulile și libertățile în materie de igienă nu mai sunt la fel ca înainte. Iată mai jos câteva reguli de bază și câteva sugestii pentru a le face mai pe înțelesul și placul celor mici.


1. Atitudinea părinților contează.

Anxietatea se transmite. Aşadar, pentru a menține echilibrul emoțional al copiilor, este necesar ca părinții să aibă o abordare echilibrată, fără exagerări, dramatizări sau reacții disproporționate.


2. Spălarea pe mâini.

Copiii sunt familiarizați cu această regulă, ceea ce se schimbă este frecvența și durata (minimum 20 de secunde). Copiii mai mici, care încă nu stăpânesc gesturile specifice unui spălat corect pe mâini, vor fi ajutați de părinți, iar timpul va trece mai ușor ținând copilul de vorbă sau cântând împreună un cântecel.


3. Evitarea gestului de a atinge fața cu mâinile nespălate.

Chiar dacă părinţii le atrag atenția, copiii mici uită repede regula și au nevoie de readuceri aminte. Obișnuiți copilul să folosească gelul dezinfectant pentru mâini. Decorați împreună un recipient (cu abțibilduri, culori vesele), îndemnându-i să îl folosească chiar și în timpul jocului, până ce își formează deprinderea. Astfel, chiar dacă vor duce mâna la gură sau la ochi, gestul va avea șanse mai mari de a fi inofensiv.


4. Purtatul măștii de protecție.

Copiii pot respinge măștile de protecție, din cauza senzațiilor neplăcute, a căldurii sau a noutății. Pentru a-i obișnui, puteți picta măștile sau proba pe jucării (ursuleți de pluș, păpuși), explicând motivele purtării lor. „Ursulețul merge la piață și acolo e multă lume. Ursulețul își pune o mască să îl apere de stropii din aer care poartă viruși, și apoi face liniștit cumpărăturile. Și noi când ieșim purtăm câte o mască, pentru a ne proteja!” Puteți obișnui copilul și prin jocuri de rol (medicul sau asistenta).


5. Formarea obiceiului de a tuși/strănuta în pliul cotului.

Copiii învață prin imitare, preluând acest comportament de la părinți. Oferiți explicații în limbaj ușor de înțeles. „E mai sănătos ca atunci când îți vine să strănuți, să duci repede cotul la gură, ca palmele să rămână curate.” Faceți demonstrații, apelați la umor, iar copilul va asocia gestul cu emoții pozitive. Apreciați și lăudați fiecare gest responsabil al copilului.


6. Oferiți suport și afecțiune.

Copiilor mici le poate fi teamă, uneori, atunci când văd alte persoane purtând măști. Explicați motivele („fiecare om își protejează sănătatea și poartă ca și noi masca”). În funcție de nevoile lor, puteți să îi țineți în brațe pentru a se liniști și a se simți în siguranță.


Produse
Articole similare
10 masuri de protectie impotriva coronavirus
Ce este coronavirusul?Coronavirus, sau COVID-19, este un nou tip de virus gripal, ce a debutat &icir...
Citeste
Ce este bine sa stim despre COVID-19
Dr. Virgil Musta, Șef Clinica Boli Infecțioase II la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din T...
Citeste
Masurile de prevenire a infectiei COVID-19
Dr. Virgil Musta, Șef Clinica Boli Infecțioase II la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din T...
Citeste
Cum afecteaza noul coronavirus intregul organism
Au trecut deja peste patru luni de când aproape întreaga umanitate se luptă cu ferocitat...
Citeste
Pasaport de imunitate Covid-19
În contextul restricțiilor impuse de autorități pentru a evita infectările în masă cu Co...
Citeste
Bolile cardiovasculare în contextul pandemiei COVID-19
Bolile cardiovasculare reprezintӑ, anual, principala cauzӑ de deces în România, cu o rat...
Citeste
Comandă