Prevenție Covid 19 Prevenție Covid 19

Masurile de prevenire a infectiei COVID-19

15 Apr. 2020
Masurile de prevenire a infectiei COVID-19 Dr. Virgil Musta,
Șef Clinica Boli Infecțioase II la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara  


Multe dintre informațiile de mai jos sunt convins că le-ați auzit deja, dar consider că este de ajutor să le aveți centralizate și aici. Unele măsuri par exagerate, însă construit rațional, un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva.

1. Păstrați distanța. Din cauza contagiozității foarte mare, este estențial în primul rând să evităm contactul cu diverse persoane în această perioadă. Păstrați distanța de minim 2 m și nu stati mai mult de 15 minute ca durată în prezența persoanelor străine.

2. Purtați mască. Aceasta împiedică transmiterea virusului de la persoanele ce poartă mască la celelalte, chiar dacă nu vă protejează foarte mult împotriva contaminării cu Covid 19. Masca chirurgicală (acea albastră) este de unică folosință, de preferat sub 4 ore. Daca o scoateți sau o umeziți, trebuie schimbată. O mască împrovizată, din şal, fular sau guler de schi trebuie fiartă şi călcată la temperatură mare. Dacă nu aveți această posibilitate, folosiți mai multe măști improvizate și lăsați masca posibil contaminată la aer sau în saci, câteva zile, timp în care virușii pot muri.
Insistați ca oamenii pe care îi cunoașteți să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pe voi.

3. Aerisiti bine camera în care locuiți sau vă desfășurași activitatea de cât mai multe ori posibil. Astfel scădeți concentrația virusului în aer.

4.Tușiți sau strănutați la nivelul cotului.

5. Mănușile te protejează, dacă le porți corect în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone, să le scoți, le arunci și te speli bine pe mâini. Daca nu le arunci, devin sursă de contaminare. Ai grijă și unde le arunci, pentru că poți contamina acea zona.
Măsura principală este să nu duci mâna la față (cu sau fără mănușă) și să te speli de cât mai multe ori pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 sec, astfel încât să frecați bine toată suprafața ambelor mâini și între degete.

6. Dezinfectați des mânerul ușii de la intrarea în casă sau din încăperile unde lucrați.

7. Atentie la imbracaminte! Pentru a evita contaminarea prin haine, când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat și poti face un duș sau dupa ce te speli din nou pe maini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de strada este bine să le lași 24-48 de ore, dacă nu le poți dezinfecta sau călca la temperatură mare.

8. Atentie la incaltaminte! Virusul este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contamiate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de viruși. Este unul din motivele pentru care apar noi și noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. La intrarea în casă este bine să aveți două preșuri, unul în exterior și altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluție de clor. De pe primul preș treci pe al doilea, te descalți ș îți pui pantoful în același loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafață ce poate fi dezinfectată cu clor. NU UMBLA ÎN ACEEAȘI PANTOFI AFARĂ ȘI ÎN CASĂ!

9. Pași recomandați când ajungem acasă:

a. Înainte de a intra, dacă avem mănuși, le dăm jos și le punem într-o pungă pe care o sigilăm și aruncăm la coșul de gunoi de afară.
b. Ștergem talpa pantofului de preșul din exterior îmbibat cu clor
c. Intram în casă
d. Ne descălțăm și punem pantofii de strada în același loc, dar să nu fie acela în care ținem pantofii de casă
e. Luăm pantofii de casă
f. Ne spălăm bine mâinile
g. Ne schimbăm hainele și le izolăm pe cele de stradă
h. Dezinfectăm clanța sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite
i. Ne spălăm din nou pe mâini
j. Aerisim des încăperea

Dacă ne creăm un automatism pentru a urma acești pași, ne va putea feri de boală, să nu uităm că poate fi o bătalie pe termen mai lung și orice amănunt poate conta.

Concret, cu ce putem începe fiecare dintre noi:

1. Să ne evaluăm riscurile personale și familiale: unde și în ce situație ne putem îmbolnăvi ? Cui putem da boala ? Aplicăm măsurile de prevenție cât mai complet și cât mai corect posibil? Intrăm într-una din categoriile de risc? De unde putem cere ajutor? Cui putem oferi ajutor?
2. Să vedem cum ne putem implica la nivel individual cât și colectiv (pentru că multe măsuri colective ne vor proteja și individual).
3. Sa respectăm cu strictețe regulile și recomandările.
4. Pentru a ne întări preventiv organismul, în această perioadă sunt necesare modificări ale stilului nostru de viață! Magazinele alimentare nu sunt închise, nu exagerați cu stocurile, cumpărați alimente diversificate, care să vă ajute să mâncați sănătos şi echilibrat (carne, legume, fruncte etc). Nu mâncați foarte mult. Dulciurile si carbohidrații (paste fainoase, cartofi, produse de panificatie) reprezintă un factor ce favorizează multiplicarea agenților patogeni.
5. Fă exerciții fizice zilnice, în casă. Relaxează-te. Fiecare are metodele sale de a se deconecta de la presiunea actuală.
6. Cât mai puțin alcool sau deloc şi cât mai puține țigări sau deloc.
7. Asigură-te că dacă ai boli cronice acestea sunt sub control.

Ținem aproape, deși păstrăm distanța!

Numai împreună vom reuși!



Informații preluate de pe grupul City Doctors

https://www.facebook.com/groups/citydoctorscommunity

 



Comunități