https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Preventie Covid 19 Preventie Covid 19

Ce este bine sa stim despre COVID-19

15 Apr. 2020
Ce este bine sa stim despre COVID-19

Dr. Virgil Musta,
Șef Clinica Boli Infecțioase II la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara

Am atins și în România faza de pandemie comunitară. Acest lucru ne impune să considerăm orice persoană cu care ne întâlnim ca fiind o posibilă sursă de transmitere a noului coronavirus, chiar dacă nu pare să prezinte simptome specifice.

Asta nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, ci doar să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție deja cunoscute. Cu calm și responsabilitate vom trece cu bine peste această încercare nemaintâlnită până acum la nivel mondial.

Trebuie să înțelegem și să acceptam că viața noastră trebuie să se schimbe pe o perioada de probabil 4-5 luni, trebuie să ne formăm anumite obiceiuri care implică măsurile de prevenție, să ne controlăm gesturile (mai ales acelea de a duce mâna la față), să ne gândim și la ceilalți, să fim mai responsabili și poate mai înțelepți.

Numai împreună vom învinge!

Virusul are o contagiozitate foarte mare, adică se poate contamina un număr mare de persoane care intră în contact cu o persoană cu COVID-19.

Boala evolueaza sever în special la persoanele cu risc : bătrâni peste 65-70 ani , persoane cu boli cronice care nu sunt ținute sub control, cum ar fi diabet zaharat, obezitate, boli cronice de plamani ( astm bronsic, BPCO), boli cronice cardiace ( HTA, cardiopatie ischemica,etc), boli cronice de ficat ( ciroza hepatică), boli autoimune, neoplazii. Procentul de deces la aceste persoane poate fi mare.

Marea majoritate a persoanelor sub 60 ani, care nu au patologii asociate fac forme ușoare sau, chiar dacă fac forme mai severe, procentul de deces la acestea este foarte mic. De aceea, este justificat să fim îngrijorați pentru persoanele cu risc. Trebuie să ne concetrăm să-i protejăm pe aceștia cu acțiuni concrete.

Pandemia a apărut datorită faptului că acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate (deci nu au cum să se apere inițial). Epidemia începe să se stingă în momentul în care peste 60% din oameni se imunizează. Imunizarea se poate face pe două căi:
1. prin boală (făcând boala)
2. prin vaccinare

Cum încă nu avem vaccinul, putem avea două direcții strategice de acțiune:
1.Să protejăm bătrânii prin izolare totală, iar restul să facă boala, se imunizează și încetul se stinge epidemia. Aceasta strategie are dezavantajul că trimitem la luptă tinerii, care în mod normal fac forme mai ușoare, dar există și aici un risc, mai mic, de evoluție nefavorabilă.
2.Să ne protejăm cu toții cât mai bine, dar mai ales bătrânii, ca să câștigăm timp până apare vaccinul, cât și până apare un tratament dedicat acestei boli.

Foarte probabil că un vaccin eficient nu va apărea înainte de sfârșitul anului. Bineînțeles că o strategie de izolare pe termen mai lung are dezavantajul că produce consecințe economice extrem de negative pentru foarte multe domenii și pentru foarte mulți oameni.

Nu este deloc ușor să se găsească strategia ideală, important este totuși să luăm măsurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sănatate să nu fie copleșit și să functioneze în parametri optimi, pentru ca toți cei care necesită cu adevarat asistență medicală calificată să poată beneficia de ea.

Este nevoie de coeziune socială, de implicare a cât mai multor oameni și instituți ale statului în mod coordonat, astfel încât, cel puțin pe plan local unde acționăm noi, să câștigăm acest război, limitând cât mai mult posibil pierderile, chiar fără pierderi dacă se poate.

De asemenea, este timpul SĂ TRECEM LA ACȚIUNI CONCRETE fiecare dintre noi, ACUM!

Fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă personal, atât de izolarea membrilor familei care se încadrează în grupele de risc de mai sus (părinți, bunici, unchi, mătușe etc), cât și să identifice personal cel puțin o altă persoană vulnerbilă din afara familiei (bătrâni din vecini etc) de care să se ocupe în aceste zile.

Chiar dacă majoritatea aspectelor la care trebuie să fim atenți pentru a ne întări rezistența organismului sunt lucruri deja știute, banale chiar, acum mai mult ca niciodată e necesar să le acordăm cu adevărat atenție.

În primul rând, iată câțiva factori importanți despre care s-a demonstrat că slăbesc imunitatea:

· stresul

· eforturile fizice / intelectuale mari

· alimentația dezechilibrată și de proastă calitate

· viața dezorganizată

· consumul de alcool zilnic

· fumatul

· bolile asociate

· vârsta mai înaintată

Vă recomand să vă analizați fiecare situația, la nivel personal, prin prisma cel puțin a acestor factori, iar la cei pe care îi puteți influența direct, să nu mai stați pe gânduri, să ACȚIONAȚI concret.

 

Ținem aproape, deși păstrăm distanța!
Numai împreună vom reuși!

Informații preluate de pe grupul City Doctors

https://www.facebook.com/groups/citydoctorscommunity

 

 

Comunități