https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Preventie Covid 19 Preventie Covid 19

Cancerul in pandemia Covid-19

21 Jul. 2020
Cancerul in pandemia Covid-19

Dr. Bogdan Georgescu
Medic specialist Oncologie Medicală

Pandemia cu noul coronavirus în oncologie

Au pacienții cu boli oncologice un risc crescut de a se infecta cu noul coronavirus?

Pacienții cu cancer sunt mai susceptibili infecției decât populația generală, având un sistem imun deficitar marcat de limfopenie (scăderea numărului de limfocite) sau neutropenie (scăderea numărului de neutrofile), atât din cauza imunosupresiei produse de boală, cât și din cauza tratamentelor antineoplazice, precum chimioterapia, radioterapia și chirurgia.

Cum afectează pandemia cu noul coronavirus persoanele cu cancer?

Datele din literatură privind riscurile și severitatea bolii infecțioase COVID-19 la pacienții cu cancer sunt în curs de evoluție, indicând faptul că aceștia reprezintă o categorie la risc crescut și sunt mai vulnerabili față de infecția virală, comparativ cu populația generală.

Într-un studiu din Wuhan, China, la pacienții cu cancer internați pentru COVID-19, riscul de deces, precum și ratele de simptome severe au fost mai mari comparativ cu cele ale pacienților fără boli ocologice. Același studiu sugerează că nu există o diferență semnificativă între pacienții aflați în cursul tratamentului oncologic și cei cu istoric de neoplazie, ambele categorii având un risc crescut de a evolua mai sever în prezența COVID-19, față de pacienții non-oncologici. În alt studiu din New York, SUA, pacienții cu vârsta sub 50 de ani diagnosticați cu cancer au avut o rată de mortalitate de cinci ori mai mare decât cei din aceeași categorie de vârstă fără cancer. De asemenea, în Italia, aflată pe primele locuri ca incidență a cazurilor de COVID-19, aproximativ o cincime dintre pacienții cu COVID-19 în rândul cărora s-au înregistrat decese aveau cancer (activ).

Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a recunoscut riscul suplimentar la care sunt expuși pacienții cu cancer, însă susține continuarea îngrijirilor oncologice, pe baza unor decizii individualizate, de la pacient la pacient.

Din păcate, nu se poate vorbi despre o abordare universal valabilă în oncologia medicală pe perioada pandemiei COVID-19, iar deciziile terapeutice sau de urmărire diferă de la caz la caz. Diversitatea tipurilor de cancer, stadiile variabile în care acestea sunt diagnosticate și tratate, precum și caracteristicile diferite ale pacienților sunt factori care se iau în considerare pentru decizia individualizată, medicul oncolog punând în balanță riscul de infecție cu SARS-CoV-2 și beneficiile administrării terapiei oncologice.

Caracteristicile infecției COVID la pacientul cu cancer

Care sunt simptomele COVID-19?

Boala rămâne asimptomatică în 20% din cazuri. Majoritatea persoanelor care se infectează fac o formă ușoară de boală și se vindecă spontan, dar pentru unii oameni, infecția cu noul coronavirus poate fi mai severă.

Simptomele pot să apară în 2-14 zile după expunere, însă o persoană infectată poate răspândi virusul și în lipsa simptomelor.

Simptomele frecvente includ o combinație de:

  • Febră (temperatura corpului >38°C)
  • Tuse (seacă, în 80% din cazuri)
  • Dificultăți ale respirației
  • Dureri musculare (15% din cazuri)
  • Oboseală (astenie fizică)

Inconstant, mai pot să apară:

  • Diaree (rar, de obicei la debut)
  • Cefalee (dureri de cap)
  • Rinoree (curge nasul)
  • Dureri în gât
  • Congestie nazală (nas înfundat)
  • Anosmie (dispariția mirosului)
  • Ageuzie (dispariția gustului)

Pentru majoritatea oamenilor, simptomele se ameliorează și dispar în decurs de câteva săptămâni. Însă în unele cazuri, infecția cu SARS-CoV-2 poate duce la probleme grave precum pneumonia, probleme cardiace sau chiar moarte. Acest lucru este mai frecvent la persoanele care au peste 65 de ani sau au și alte probleme de sănătate, precum boli de inimă, diabet, boli pulmonare, cancer sau obezitate.

Nu există un tratament specific cunoscut pentru COVID-19. În cazul în care o persoană dezvoltă o boală mai severă cu probleme de respirație, este posibil să fie nevoie să fie internată în spital, eventual în unitatea de terapie intensivă, cel mai probabil într-o cameră specială de izolare. Numai personalul medical va fi permis în cameră și va trebui să poarte halate speciale, mănuși, măști și protecție pentru ochi. Pentru cazurile grave, s-ar putea să fie nevoie de oxigen suplimentar pentru a ajuta funcția respiratorie sau chiar de un ventilator mecanic.

Efectele nedorite ale izolării

La nivel global, pandemia COVID-19 a provocat diverse grade de probleme de sănătate mintală, cum ar fi stresul, anxietatea, simptomele depresive, insomnia, negarea, mânia și frica. Pacienții bolnavi de cancer, atât în curs de tratament, cât și în urmărire clinică, pot avea sentimente suplimentare de anxietate sau teamă, simțindu-se vulnerabili în fața reapariției sau progresiei bolii. Urmărind numărul de cazuri COVID-19 din populația generală, pacienții oncologici pot resimți singurătatea și izolarea, fiind un factor stresant suplimentar în viața acestora.

Este normal să vă simțiți anxioși sau îngrijorați din cauza COVID-19?

Da, este normal. Totuși, nu trebuie să lăsați ca aceste sentimente să vă afecteze prea mult, încercând să controlați frica de infectare indusă. De asemenea, este normal să vă simțiți stresat sau singur atunci când nu vă puteți îndeplini activitățile normale sau sociale (vizitarea prietenilor și a rudelor).

Recomandări în timpul pandemiei cu noul coronavirus

Puteți avea grijă de dumneavoastră încercând să:

  • Luați pauze de la urmăritul știrilor excesiv (evitați supraîncărcarea mentală cu informații și gânduri negative).
  • Faceți exerciții fizice regulate.
  • Mâncați alimente sănătoase și hrănitoare.
  • Încercați să găsiți activități care vă plac și pe care le puteți face acasă.
  • Rămâneți în legătură cu prietenii și familia prin intermediul telefonului sau a rețelelor de socializare.
  • Exprimați-vă emoțiile povestind îngrijorările dumneavoastră unor persoane de încredere sau începeți să le scrieți într-un jurnal.
  • Amintiți-vă că, rămânând acasă, ajutați la protejarea altor persoane din comunitatea dumneavoastră.
  • Gândiți-vă că majoritatea oamenilor nu se îmbolnăvesc grav de COVID-19.
  • Fiți pregătiți cu tot ceea ce este important să faceți pentru a vă reduce riscul și a contribui la încetinirea răspândirii virusului.
  • Încercați să nu intrați în panică.

Valoarea activității fizice în a menține starea de sănătate mintală, a reduce riscul de îmbolnăvire și a preveni agravarea altor boli este de o importanță vitală, fiind încurajată păstrarea unui stil de viață activ. Dacă vă simțiți suficient de bine, puteți participa la exerciții ușoare în grădină, acasă sau în aer liber la o distanță sigură de alți oameni.

 

Comunități