https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Prevenție Covid 19 Prevenție Covid 19

Atentie la solutiile dezinfectante!

21 Jul. 2020
Atentie la solutiile dezinfectante!

Utilizӑm din ce în ce mai mult soluţii dezinfectante pe bazӑ de alcool pentru mâini şi pentru suprafeţe în contextul epidemiei de COVID-19, acestea fiind cele mai eficiente în lipsa apei şi sӑpunului. Existӑ, însӑ, o serie de limitӑri şi de atenţionӑri referitoare la folosirea şi stocarea lor.

Cum utilizӑm corect soluţia dezinfectantӑ

Atunci când este imposibilӑ spӑlarea mâinilor cu apӑ şi sӑpun, iar acestea nu sunt vizibil murdare cu pӑmânt, praf, grӑsimi sau uleiuri, ori alte substanţe chimice, apare necesitatea de igienizare cu soluţii dezinfectante.

Pentru eficienţӑ biocidӑ soluţiile dezinfectante trebuie sӑ fie pe bazӑ de alcool, în proporţie de minimum 70%. Studiile[1] demonstreazӑ cӑ soluţiile dezinfectante cu mai puţin alcool sau pe bazӑ de alte substanţe de igienizare, fie nu acţioneazӑ asupra unui numӑr suficient de mare de virusuri şi bacterii, fie doar reduc înmulţirea lor, în loc sӑ elimine agenţii patogeni.

Ghid pentru utilizare corectӑ:

  1. Turnaţi o cantitate suficientӑ de soluţie dezinfectantӑ în palmӑ.
  2. Frecaţi ambele mâini una de cealaltӑ, astfel încât soluţia sӑ acopere întreaga suprafaţӑ a mâinilor şi a degetelor.
  3. Aşteptaţi pânӑ se usucӑ. Nu ştergeţi soluţia cu şerveţel!
  4. Nu înghiţiti soluţie dezinfectantӑ!

Cum şi unde pӑstrӑm soluţia dezinfectantӑ

Nu lӑsaţi recipientul cu soluţie dezinfectantӑ la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie. Consumul, chiar şi a unei cantități mici de dezinfectant pentru mâini, poate provoca intoxicații cu alcool la copii. Utilizarea de cӑtre copii a dezinfectanţilor se va realiza doar sub supravegherea unui adult.

În Statele Unite ale Americii au fost raportate cazuri de incendii[2] provocate de recipientele cu soluţie dezinfectantӑ pentru mâini, lӑsate în lumina directӑ a soarelui, în autovehicule. Având în vedere temperaturile ridicate, este important ca recipientele sӑ fie pӑstrate în torpedou sau în alte locuri protejate de creşterea temperaturii interioare a maşinii.

Utilizaţi soluţia dezinfectantӑ în termenul înscris pe ambalaj, pentru a beneficia de avantajele biocide ale alcoolului. Cu cât soluţia este pӑstratӑ mai mult timp, cu atât acesta se poate evapora şi îşi va pierde din eficienţӑ.

[1] Todd ECD, Michaels BS, Holah J, Smith D, Grieg JD, Bartleson CA. Outbreaks where food workers have been implicated in the spread of foodborne disease. Part 10. Alcohol-based antiseptics for hand disinfection and a comparison of their effectiveness with soaps.external icon J Food Prot. 2010 Nov;73(11):2128-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21219730/

[1] National Fire Protection Association https://www.nfpa.org/

Comunități