https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
ORL si oftalmologie ORL si oftalmologie

Fasciculația benignă (zbaterea ochiului)

15 Mar. 2017
Fasciculația benignă (zbaterea ochiului)

Fasciculația benignă (zbaterea ochiului) reprezintă un simptom larg răspândit, care de cele mai multe ori are cauze inofensive, cum ar fi stresul sau carența de magneziu. Există însă și situații în care în spatele zbaterii ochiului se poate ascunde o cauză gravă, cum ar fi o tumoare pe creier.

Cauzele fasciculației

Zbaterea pleoapei constă într-o contractare a mușchiului din pleoape și este deseori resimțită ca o senzație neplăcută, care uneori poate dura câteva ore.

Aceste zbateri nervoase se produc peste tot în organism, fără însă să le resimțim, iar pentru că mușchii oculari se află direct sub piele, zbaterea ochiului ne atrage imediat atenția.

Iată câteva cauze care ar putea explica zbaterea ochiului:

  • Stresul
  • Oboseala ochilor
  • Lipsa de magneziu
  • Afecțiuni neurologice
  • Infecții oculare
  • Tumori craniene

Zbaterea ochilor se poate produce la ambii ochii, însă de regulă nu sunt afectate ambele pleoape concomitent.

Măsuri de combatere

Dacă zbaterea ochilor se produce sporadic și nu este permanentă nu este cazul să vă prezentați la medic, deoarece cel mai probabil aveți de-a face cu o cauză nervoasă, pe un fond stresant sau iritarea unui nerv ocular.

Dacă presupuneți că zbaterea ochiului ar putea fi cauzată de stres, încercați să vă odihniți. Faceți câteva exerciții de relaxare, ascultați muzică, întâlniți-vă cu prietenii.

Un masaj scurt ar putea fi eficient pentru relaxarea pleoapelor. Închideți ochii și masați ușor pleoapele. Odată ce stresul scade, dispare de regulă de la sine și zbaterea ochiului.

Măsuri pentru combaterea oboselii ochilor

Pe lângă stres, oboseala exagerată a musculaturii ochilor poate provoca apariția zbaterii pleoapelor. Oboseala exagerată a ochilor poate fi provocată de natura locului de muncă și de orele petrecute în fața calculatorului. 

Dacă programul de muncă vă suprasolicită ochii, încercați să vă menajați și să renunțați la telefon, televizor și calculator după program și să le înlocuiți cu câteva ore de sport, de ascultat muzică sau întâlniri cu prietenii.

În timpul programului de muncă nu uitați să luați câte o pauză de câteva minute în care să încercați să vă îndreptați privirea pe fereastră, de exemplu, pentru a lua o pauză de la monitorul calculatorului.

Cauza: lipsa magneziului

Atunci când ochiul drept sau stâng se zbate, printre cauze s-ar putea număra și lipsa magneziului din organism. Ca urmare a lipsei magneziului, comunicarea dintre nerv și mușchi are de suferit, fapt ce provoacă zbaterea ochiului. Lipsa magneziului apare pe fondul unei alimentații necorespunzătoare, lipsită în varietate, cum se întâmplă, de exemplu în timpul dietelor.

Pe de altă parte, lipsa de magneziu se poate instala și pe fondul creșterii necesarului de magneziu, cum ar fi în timpul sarcinii, atunci când practicați în mod regulat sport și în perioadele foarte stresante. Afecțiuni precum diabetul, boala celiacă, bolile cronice renale sau alcoolismul presupun o eliminare sporită a magneziului din organism.

Dacă suspectați că zbaterea ochiului s-ar putea datora unui dezechilibru al nivelului de minerale din organism, acordați o atenție sporită alimentației pentru a vă asigura doza suficientă de magneziu. Printre alimentele bogate în magneziu amintim: semințele de floarea soarelui, nucile, fulgii de ovăz, fasolea și spanacul. Eventual puteți apela și la suplimentele alimentare.

Fasciculație permanentă

Atunci când zbaterea ochiului persistă câteva săptămâni la rând se recomandă vizita la medic, pentru a stabili cauzele care se ascund în spatele problemei. Adresați-vă mai întâi unui medic oftalmolog. Acesta va controla existența unei eventuale infecții sau a unui defect de vedere, care ca urmare a suprasolicitării ochiului ar putea provoca zbaterea pleoapei.

Pe lângă medicul oftalmolog se recomandă și vizita la un medic neurolog. Acesta va putea stabili o eventuală problemă a funcției nervilor sau chiar existența unei tumori craniene. Aceste cauze sunt însă foarte rar întâlnite.

Comunități