https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
ORL și oftalmologie ORL și oftalmologie

5 semne care să te îndemne să mergi la un consult oftalmologic

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
5 semne care să te îndemne să mergi la un consult oftalmologic

Ai modificări de vedere

Dacă ai modificări intermitente ale vederii care se îmbunătățesc odată cu clipirea, acesta poate fi un semn de ochi uscat. O scădere treptată a vederii ar putea indica necesitatea de a actualiza ochelarii, dar ar putea fi și un semn al unei afecțiuni medicale, cum ar fi cataracta. În cele din urmă, dacă aveți afectări ale vederii centrale, acestea ar putea fi semne ale unei probleme retiniene și necesită o evaluare  urgentă.

Ai ochii uscați

Senzaţia de ochi uscaţi poate fi extrem de deranjantă și se poate agrava cu timpul. Simptomele pot afecta uneori capacitatea unei persoane de a citi sau de a folosi computerul pentru perioade lungi de timp. În cazurile severe, ochiul uscat cronic poate duce la cicatrici corneene. Pentru a verifica acest lucru, un oftalmolog evaluează ochii sub o lampă cu fantă. O substanţă (fluoresceina) este instilată în ochi pentru a verifica filmul lacrimal și a examina corneea.

Ochii sunt roşii

Roșeața ochilor poate să nu reprezinte semnul unei afecţiuni grave. Unele persoane au în mod normal ochii roșii. Cu toate acestea, roșeața poate fi un semn de uscăciune sau inflamație care afectează structurile externe sau interne ale ochilor. O pată roșie care apare brusc poate indica un vas de sânge rupt, care în mod normal nu este îngrijorător, dar devine o problemă cu recurența. Însă, hiperemia (roșeața) însoțită de durere trebuie evaluată de medicul oftalmolog.

Ochii sunt dureroşi

Durerea oculară poate fi un semn al unei probleme oculare locale, cum ar fi ochiul uscat, episclerita, care este inflamația peretelui ocular sau inflamația intraoculară numită uveită. Durerile de cap și boala sinusurilor pot provoca, de asemenea, dureri de ochi. O persoană cu dureri oculare are nevoie de o evaluare oftalmică pentru a exclude boala oculară care poate fi cauză a durerii.

Dureri de cap şi presiune în ochi

Adesea, durerile de cap/presiunea oculară nu sunt un semn al unei probleme oculare, dar ar putea fi o problemă neurologică sau legată de sinusuri. Glaucomul este o afecțiune care pune în pericol vederea, adesea asociată cu presiunea oculară crescută, însă această patologie este de obicei silențioasă, fără durere sau alte semne care să ne îngrijoreze şi să ne determine să ne prezentăm la medic. Presiunea oculară trebuie evaluată pentru a se asigura că nu avem glaucom. O persoană nu are simptome de glaucom până când boala este deja avansată.

Află dacă sau cât de grav este ceea ce îți tulbură vederea, cu ajutorul chestionarului de pe site-ul Alphega, care evaluează sănătatea ochilorhttps://www.alphega-farmacie.ro/campanii/lumina-ochilor-tai-cere-cea-mai-mare-atentie . Rezultatul testului îl vei primi pe e-mail, împreună cu câteva recomandări personalizate. Vei beneficia și de un e-book gratuit cu sfaturi pentru îngrijirea ochilor în cazul copiilor, adulților și seniorilor. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități