Mama si copilul Mama si copilul

Schimbarea perspectivei – factor cheie în dezvoltarea empatiei la copii

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 31 Oct. 2023
Schimbarea perspectivei – factor cheie în dezvoltarea empatiei la copii

Empatia este abilitatea de a înțelege gândurile, emoțiile și comportamentele altei persoane, din punctul ei de vedere, luând în considerare contextul, istoricul și personalitatea. Empatia este o abilitate esențială care favorizează integrarea socială, cooperarea, bunăstarea oamenilor în comunități.

Neuronii-oglindă ne ajută să reflectăm pe chipul propriu expresia facială a celui cu care interacționăm, dar și să simțim emoția sa, ca și cum ne-ar aparține. Empatia se dezvoltă încă din copilărie, pe măsură ce capacitățile cognitive evoluează. La copiii cu autism, empatia necesită o învățare sistematizată, coordonată de personal abilitat.

Ca părinte, puteți stimula empatia celor mici prin diferite abordări.

Tehnici pentru dezvoltarea empatiei la copii

  1. Susțineți copilul în identificarea și numirea emoțiilor lui directe („Văd că ții pumnii strânși, te-ai înroșit la față și te încrunți la mine – ești furios acum”), sau ale personajelor din poveștile pe care le citiți.
  2. Dacă aveți animal de companie, folosiți comportamentele sale pentru a le interpreta nevoile („Cățelul Bubu nu are cuvinte, dar uite cum dă din coadă și sare de colo de colo – cred că se simte bucuros că te vede, îți zice bine ai venit acasă!”, „Bubu latră la fereastră, ce crezi că e în mintea lui acum?”)
  3. Găsiți un moment din zi în care să puteți purta conversații mai profunde cu copilul, pornind de la relațiile pe care le are la grădiniță sau la școală, sau comportamentele pe care le observă la ceilalți copii.
  4. Faceți jocuri spontane de actorie în timp ce desfășurați activități banale: „Eu storc buretele de apă acum, tu dacă ai fi buretele, cum ai face?” Copiii iubesc să se joace, iar astfel de joculețe îi distrează, îi detensionează și îi provoacă să se imagineze în posturi inedite.
  5. Faceți jocuri verbale de schimbare a perspective, adresând întrebări care să stimuleze copilul să se imagineze în alt timp, alt spațiu sau altă persoană. Începeți de la întrebări simple și clare, avansând pe parcurs la nivele de dificultate mai mare:
  • Eu am un măr, tu ai o pară. Dacă eu aș fi tu, și tu ai fi eu, ce am avea fiecare?
  • Eu stau aici pe un scaun roșu, tu stai acolo, pe un scaun albastru. Dacă eu aș fi acolo și tu aici, pe ce scaun am sta fiecare?
  • Eu am fost ieri la doctor, azi voi merge la muncă. Dacă azi ar fi ieri și ieri ar fi azi, unde aș merge azi?
  1. Fiți un exemplu de empatie pentru copilul dumeavoastră. Ori de câte ori puteți, demonstrați faptul că îl ascultați cu răbdare, că îl vedeți, că îi înțelegeți perspectiva, nevoile sau așteptările, chiar și atunci când vă simțiți furios, supărat, iritat, trist sau ferm în luarea unei decizii.
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități